Analitičari o 2012: Stanje zaleđenosti u Srbiji

U godini na izmaku, Srbija je dobila novoga predsjednik i novu Vladu, no ostali su stari problemi.

„Kada se politička obećanja podudare sa Novom godinom i početkom predizborne trke, kao što je to bilo uoči 2012. sve odiše lepim pretprazničnim željama“, izvještava Nebojša Grabež iz Beograda.

Koliko su one ostavarive – drugo je pitanje, koje su u tom trenutku retki postavljali. Na izmaku pomenute godine, prema mišljenju analitičara Dejana Vuka Stankovića, stvarnost izgleda ovako.

„Ne živimo dobro, Evropa je daleko, a Kosovo je još dalje.”

Stanković kaže da na spoljno-političkom planu nisu učinjeni bitniji pomaci, Srbija nije dobila obećavani datum za početak pregovora sa EU-om, a da je na regionalnom planu došlo, čak, do regresije.

On smatra da je i nova Vlada nastavila staru politiku.

„Suočila se sa izazovom direktne povezanosti EU-a i Kosova… i tu je ishod neizvesan. Platforma Nikolića može da stvari odvede u drugom pravcu.”

‘Još smo i dobro prošli’

S druge strane, ekonomski analitičari primjećuju da je Srbija ovu godinu završila najvećim padom društvenog proizvoda u regionu, sa najvećom inflacijom i nezaposlenošću, i najnižim platama – izuzimajući Makedoniju.

„Međutim, moglo bi da se kaže da smo još i dobro prošli, ako se ima u vidu da je ovo bila godina najveće svetske ekonomske krize, da smo imali izbore i ogromnu sušu…”, kaže Biljana Stepanović iz Bussines Info Group.

U situaciji neriješenih krupnih ekonomskih i političkih pitanja, malo ko je očekivao značajnije pomake u kulturi, ili nekim drugim oblastima društvenog života.

„ Stanje u društvu vidim kao stanje zaleđenosti. Sneg je pao i prekrio je sve životvorne sredine. Ostaje pitanje hoće li ispod tog snega sve to preživeti…”, smatra Ratko Božović, kulturolog.

Sudeći prema brojnim otvorenim i neriješenim pitanjima u unutrašnjem i spoljnopolitičkom životu Srbije, teškoj situaciji u privredi i nemogućnostima da se odgovori izazovima svjetske ekonomske krize, analitičari se slažu u ocjeni da bi i Nova 2013. mogla da ostane godina neostvarenih želja.

Izvor: Al Jazeera