Srebrenica: Siromaštvo nema vjeru ni naciju

Dva i po mjeseca nakon lokalnih izbora u BiH – Srebrenica je dobila lokalnu vlast. Ta opština je ostala bez opozicije u odborničkim klupama. Sve političke stranke djelovaće zajedno, o čemu su u utorak potpisali Platformu.

Današnji praznik bio je radni za srebreničku upravu. Građani sada imaju i načelnika i odbornike i vladajuću koaliciju, tačnije samo vladajuću koaliciju.

“U opštini Srebrenica sve političke partije koje imaju odbornike činiće skupštinsku poziciju. Opozicije – nema”, kaže Radomir Pavlović, SNSD.

 Članovima nove opštinske vlasti certifikatima su potvrđeni mandati u parlamentu.

Rješenje za vladanje

“Mi smo danas dobili i certifikate i na isti dan smo dogovorili implementaciju izbornih rezultata u Srebrenici, na neki način poslali građanima Srebrenice novogodišnju poruku, zašto ne i božićnu da u Srebrenici, na ovaj sveti dan možemo sarađivati”, navodi  Abdurahman Malkić, SBB.

Dogovor je i ranije bio na pomolu, ali je zaključeno da ovakva raspodjela snaga odgovara svima, iako je još juče iz Stranke demokratske akcije najavljeno kako koalicija neće biti potpisana.

“Platforma koju smo danas potpisali je platforma svih nas i to je razlika na prethodni period. Bošnjaci i Srbi su sada dio vlasti u odnosu na raniji dogovor gdje bi četiri Bošnjaka zajedno sa srpskim blokom činili skupštinsku većinu”, veli Sadik Ahmetović, SDA.

Rješenje za vladanje Srebrenicom, nije i instant rješenje za one koji ovdje jedva spajaju kraj s krajem…

“Ovaj grad, iako podeljen zbog rata i genocida koji se ovde desio, vrlo je jedinstven po jednoj stvari – siromaštvu i nerazvijenosti”, javio je iz Srebrenice reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Neimaština u Srebrenici nema ni vjeru, ni naciju.

Vahid Mešović pamti mnogo bolje dane. Prošlo je tri godine od kada se vratio se u rodnu Srebrenicu.

Minus u novčaniku

“Dok oni razgovaraju, ja gladujem. Dok oni razgovaraju, primaju redovnu platu, a ja čekam, meni je teško. Moram da čekam mjesec, dva, tri, a meni je u interesu da se to završi što prije da bi možda bilo nešto bolje“, kazuje Vahid Mešović, povratnik u Srebrenicu.

Minus u novčaniku još je teži na temperaturnom minusu. Ovdje neki nemaju ni za metar drva za ogrijev.

“Život je težak. Ja sam se vratio prije tri godine. Vidim i drugi narod se muči pati se, omladina ne radi”, ističe povratnik Mešović.

Za prosječnog Srebreničana tekst Platforme za srebreničku opštinsku većinu zvuči odlično. Obećava se rad na zapošljavanju, investicijama, razvoju i socijalnom zbrinjavanju najugroženijih. Ali, kao i često na Balkanu, mnogo je obećanja.


Izvor: Al Jazeera