Srbi sa sjevera podržali platformu o Kosovu

Nakon četvoročasovne diskusijei, Srbi sa sjevera Kosova podržali su platformu Srbije o Kosovu.

Kažu platforma je dobra, štiti interese Srba ali bi trebalo pojasniti odredbu o tome da je Kosovo neotuđivi dio Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je kako platforma za Kosovo mora da bude usvojena do 10. januara. Tvrdi kako nisu tačna tumačenja da je platformom predviđena entitetska podjela Kosova.

Istovremeno, premijer Dačić poručuje da nema razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji u vezi sa tim – šta treba da ide u Skupštinu Srbije.

Platforma za Kosovo naći će se u Skupštini tek poslije novogodišnjih praznika.

Drugačije od RS-a

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je planirano  formiranje srpske nacionalne zajednice koja će zavisiti od toga gdje su Srbi u većini, a ne od geografskih odredbi.

“Razlika između Republike Srpske i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji jeste u tome što je Srpska deo jedne međunarodno priznate države, a srpska nacionalna zajednica na Kosovu i Metohiji bila bi deo suštinske autonomije, a ne međunarodno priznate države, jer Srbija niti hoće, niti može niti sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije”, poručio je Nikolić.

Iz vrha vlasti najavljuju da će skupština glasati samo o osnovnim principima koji će nakon usvajanja za pregovarače biti obavezujući.

Premijer Dačić poručuje da će se  pred poslanicima naći osnovni principi, ali će konkretna rješenja biti dogovorena tek na kraju pregovaračkog procesa. 

Poslanik iz  redova demokrata Vuk Jeremić kaže da je neophodno da srpski Parlament da svoj sud o platformi za Kosovo i da se na pregovore ide sa jasnom državnom politikom.

Velike nesuglasice

„Ukoliko ne budemo imali jasnu državnu politiku, a legitimitet može dati samo Skupština, doći ćemo u situaciju da ćemo u pregovaračkom postupku biti oslabljeni i to sebi ne možemo da dozvolimo“, kazao je Vuk Jeremić.

Prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Predraga Simića,  usaglašavanja  platforme pokazuju da među čelnicima vlasti postoje velike nesuglasice oko rješenja kosovskog pitanja.

Kako je najavio predsjednik Srbije, konačni tekst platforme morao bi da bude gotov do 10 januara kada se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, javila je iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Izvor: Al Jazeera