Šta je Mišković uradio s banjalučkom Boskom

Banjalučka Robna kuća Boska jedno je od preduzeća u Bosni i Hercegovini gdje udio u vlasništvu ima i kompanija Delta Miroslava Miškovića.

“Robna kuća Boska privatizovana je neposrednom pogodbom 2008. godine. Ponudu je dao konzorcijum Delta-Zekstra. Entitetska Vlada je prihvatila”, izvještava dopisnica Al Jazeere Ljiljana Smiljanić iz Banje Luke.

Cijena je bila tri miliona eura. Još toliko kupac se obavezao da će uložiti u Bosku. Dio ponude je bilo i izmirenje svih dugova – prema radnicima, Poreskoj upravi (PU), kao i računi za struju, vodu, grijanje…

Međutim, Boska je i dalje u dugovima. Prošle godine Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske (RS) kupila je obveznice Boske u vrijednosti od oko sedam miliona eura. Taj novac, očekivalo se, “vratit će na noge” posustalo preduzeće.

Izostala prva rata

U julu ove godine trebalo je isplatiti i prvu ratu IRB-u za obveznice, nešto više od 1,1 milion eura, ali nije. IRB je podnio tužbuBoska će, kažu, morati platiti i zatezne kamate od najmanje 25.000 eura.

Zoran Popović, portparol IRBRS-a, kaže: “Boska nije izvršila svoje obaveze. Kao što znate, mi smo podnijeli tužbu i tužba ostaje do izmirenja obaveza.”

IRB nije ni želio kupiti te obveznice. Procijenili su ih rizičnim. Bila je to odluka Skupštine akcionara IRB-a, kojom predsjedava premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Mali akcionari Boske također su podnijeli tužbu. Pred kameru ne žele, ali tvrde da rukovodstvo radi na njihovu štetu.

U IRB-u, ističu, nemaju razloga za brigu oko uloženog novca u obveznice. Ne vjeruju da će hapšenje Miškovića imati negativne posljedice. Tvrde da su se obezbjedili.

Ponovo u vlasništvu entiteta

“Obveznice Boske obezbijeđene su hipotekom. IRB je u prvom redu naplate, tako da ako se nešto desi, mi možemo da preuzmemo hipoteku, odnosno zgradu”, tvrdi Popović.

To znači da će privatizirana robna kuća ponovo postati vlasništvo entiteta. Vlada RS-a je i do sada nekoliko puta odgađala naplatu dugova.

Boska je i prošle godine poslovanje završila s gubitkom. Ukupan dug bio je 12,5 miliona eura.  Pored režijskih davanja, dugovali su i porez.

“Ponudom Delta-Zekstre iz 2008. godine trebalo je da bude zadržano svih 254 radnika. Međutim, Boska sada ima devet zaposlenih, a ostalima je isplaćena otpremnina. Mnogi su morali da se za svoja prava izbore i sudskim putem ili putem Agencije za mirno rješavanje sporova”, izvještava Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera