Mjere u Hrvatskoj protiv sive ekonomije

Od 1. januara svi obrtnici i trgovci u Hrvatskoj moraju imati fiskalne blagajne spojene s Poreznom upravom (PU).

Na taj način želi se suzbiti siva ekonomija, jer vlast tvrdi da se prijavljuje nerealno mali promet. No, ugostitelji se bune i tvrde da će mnogi, zbog novih troškova i kratkog roka prilagodbe, morati zatvoriti lokale i otpustiti ljude. Međutim – nema odgode.

Za dvije sedmice svaki će račun automatski imati i PU. Zato do tada svi moraju imati internet i poseban softer.

Od oko 22.000 ugostitelja i trgovaca, samo njih oko 8.700 spremno je za nova pravila.

Prijavljeni prosječni dnevni dohodak u barovima od 12,5 eura, tvrdi ministar Linić, nije realan.

Mnogi će zbog fiskalizacije morati zatvoriti, tvrdi predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK) Ante Mihić, jer kriza ih je već teško pogodila.

“Znamo da je ugostiteljstvo prvo na udaru, da čovjek mora imati za kruh, a ne mora imati za ručak, za nešto drugo. Isto tako, poslovne firme propadaju, većina nemaju poslovne ručkove, sve se to odražava na ugostiteljstvo”, kaže on.

U akciji 750 inspektora

Ministarstvo ima drugačije podatke. Prijavljeni prosječni dnevni dohodak u barovima od 12,5 eura, tvrdi ministar financija Slavko Linić, nije realan. Stoga se pobune ugostitelja ne boji.

“Njihovo pravo, neka štrajkaju, radit će drugi kafići. Tko god hoće – može ići u štrajk. Nemamo ništa protiv”, poručio je on.

Ugostitelji tvrde da su u neravnopravnom položaju, jer su svi ostali, osim njih i trgovaca, dobili odgodu od nekoliko mjeseci.

“Mislim da je to nepravda, ugostitelji stalno idu prvi. S obzirom da su ugostitelji i do sada imali kase, i do sada smo imali kontrole, dakle uvijek su ugostitelji bili pod posebnim povećalom”, kaže Mihić.

Bit će i ubuduće. Čak 750 inspektora već je spremno za akciju. U januaru će biti samo upozorenja, a potom i kazne, i to od 660 do čak 66.000 eura.

Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica PU, kaže: “Možemo i zatvoriti poslovni prostor dok se ne otkloni nedostatak.”

“Ovo ministarstvo je naglasilo da neće imati razumijevanja… što rigoroznije, to će biti veća displina”, kaže Linić.

‘Rokovi prekratki’

Stručnjak za poreze Vlado Brkanić pozdravlja uvuđenje reda i suzbijanje sive ekonomije, no smatra da je ipak bilo i propusta.

“Rokovi su zaista prekratki, s obzirom da je zakon donesen tek nedavno, svega 20 dana do kraja godine, a podzakonski akti još nisu doneseni”, smatra Brkanić. 

Iz Ministarstva odgovaraju kako je javna rasprava o fiskalizaciji počela prije šest mjeseci. Ko je htio, kažu, mogao se pripremiti.

“Inspektori će u siječnju obići baš svakog obveznika fiskalizacije i provjeriti tko poštuje zakon, a tko ne”, izvještava dopisnica Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera