I u BiH pokrenuta istraga o Miškoviću

Nakon što je Specijalni sud u Beogradu odredio rano u petak pritvor od 30 dana vlasniku Delta Holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku Nibens Grupe Milu Ðuraškoviću i još trojici njihovih saradnika, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je istragu.

Tužilaštvo je naredilo Finansijskoj policiji bh. entiteta Federacija BiH da izvrši kontrolu finansijskog poslovanja firme Standard Sarajevo. 

Tužilaštvo je postupilo po prijavi sitnih dioničara, koji smatraju da su oštećeni kriminalom direktora preduzeća i njegovih nalogodavaca, te većinskog vlasnika Miroslava Miškovića, navodi se u saopćenju Kantonalnog Tužilaštva.

Kako je za Al Jazeeru kazala novinarka sarajevskog lista Dani Dženana Karup-Druško, pohvalno je to što finansijska policija istražuje Standard.

Prema njenim riječima, Standard je podijeljen u dvije firme, “svi radnici su prebačeni u firmu koja je ostala, a on [Mišković] je uzeo samo ono što vrijedi”.

Komentirajući bh. istragu, Karup-Druško je rekla da  nije sigurno da bh. policija, za razliku od beogradske, ima političku podršku.

“Imena koja se povezuju s njim [Miškovićem] su predsjednik Republike Srpske i drugi čovjek, koji je danas ministar sigurnosti. Nisam sigurna da će biti istrage protiv njih”, kazala je Karup-Druško.

Prema njenim riječima, privatizacija u BiH desila se “potiho”, u vrijeme registracije preduzeća Prezident, čiji su suvlasnici Mišković i bh. ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, te firma čiji je vlasnik nepoznat, a koji je dovođen u vezu s Naserom Keljmendijem.

U to vrijeme, predsjednik RS-a Milorad Dodik “otvorio je sva vrata” Miškoviću, a izbio je i skandal oko privatizacije banjalučke robne kuće Boska.

Karup-Druško je kazala da se saznalo šta se dešava u Boski zahvaljujući njenim radnicima, a koliko je poznato, Mišković nikad nije uplatio potrebna sredstva Boski za privatizaciju.

Istraga u Srbiji

U Srbiji, Tužilaštvo za organizirani kriminal je nakon saslušanja, donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Miškovića i još devetorice osumnjičenih, zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura.

Trojica osumnjičenih pušteni su da se brane sa slobode, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Sa slobode će se braniti bivši direktor Preduzeća za puteve (PZP) Niš Milutin Gašević bivši akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i direktor Delta Brokera Predrag Filipović.

Pored dvojice Miškovića i Ðuraškovića, istragom će biti obuhvaćeni i Gašević i Kaitović, bivši direktor PZP Niš Zoran Mihailović, predsjednik Skupštine akcionara PZP Niš Dejan Jevtić, direktor Delta Brokera Predrag Filipović, direktor Šer korporacije Risto Ristić i procjenitelj Konzita Rašo Zdravko.

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije, Miroslav Mišković, Marko Mišković i Ðurašković su od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatiziranom PZP Niš, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve – Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka… neosnovano iz tih kompanija izvukli novac i imovinu vrijednu oko 30 miliona eura.

Kako je specijalni tužilac za organizirani kriminal Miljko Radisavljevićprecizirao u četvrtak, osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Ðuraškoviću 10 miliona eura, a kompaniji Hemslade 1,2 miliona eura.

“Ja ovom prilikom ne bih detalje o odbranama svih osumnjičenih. Jedino mogu da kažem da je većina od njih negirala navode iz krivične prijave. Bez obzira na to, naše je stanovište da zaista u ovom trenutku postoji osonovana sumnja da su izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret”, kazao je Radisavljević.

Delta Holdingom, u odsustvu Miroslava Miškovića, upravlja bord direktora ove kompanije. U Delti kažu da rade po planu i provode sve što je dogovoreno za ovu godinu, javio je Kostić.

Poslovi u EU-u

Miškovićevo bogatstvo procjenjuje se na oko dvije milijarde eura.

Njegova imperija nastala je osnivanjem kompanije Delta početkom devedesetih, što mu je omogućio blizak odnos sa bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

Prema podacima kompanije, u prvoj polovini ove godine ostvaren je prihod od 34 miliona eura, što je 6,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Kompanija posluje na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Evropske unije, Rusije i Švicarske, a prva je firma iz Srbije koja je značajno investirala na tržištu EU-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije