BiH odustala od Eurosonga 2013

Eurovizija se održava u maju u Izraelu, zemlji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica (Anadolija)

Bosna i Hercegovina je odustala od učešća na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope – Eurosong 2013, koje će biti održano u Malmeu, u Švedskoj, naredne godine, potvrdila je u petak za agenciju Anadolija šefica delegacije Eurosonga 2012 Lejla Babović.

“Naša zemlja neće učestvovati na ovom takmičenju iz finansijskih razloga. Svima je jasno da je teška ekonomska situacija, ne samo na BHRT-u, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Vrlo je teško finansirati i realizirati ovako zahtjevan projekat”, rekla je Babović.

Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja koja je odustala od učešća na Eurosongu 2013; do sada je već pet ili šest zemalja također odustalo, dodala je Babović te istakla da će vjerovatno u toku današnjeg i sutrašnjeg dana odustati još zemalja.

“Mi ćemo možda novac koji je bio predviđen za učešće na Eurosongu investirati u tehničke kapacitete, da bi imali bolje mogućnosti za proizvodnju programa, pa samim tim i bolje uvjete za učešće na evropskim projektima poput Eurosonga”, kazala je Babović u izjavi za agenciju Anadolija.

Teško naći sponzore

Babović je kazala da je danas teško pronaći sponzore za jedno ovakvo takmičenje čak i kada u ovom projektu učestvuju i velike zvijezde.

“Zašto je to tako, ne znam. Mi smo zemlja s malim budžetom za takve stvari. Bosna i Hercegovina prvi put odustaje od učešća na Eurosongu. Ne gubimo ništa, naši gledatelji će moći gledati oba polufinala i finale, samo što nećemo imati svog predstavnika”, naglasila je Babović.

“Pojedine zemlje investiraju i po jedan ili dva miliona eura, dok je budžet predviđen za Eurosong od približno 150.000 konvertabilnih maraka [75.000 eura], koji je BHRT jedva u mogućnosti izdvojiti, ispod svakog minimuma”, kazala je Babović.

Od Eurosonga 2013 u Malmeu već su odustale Grčka, Portugal, Poljska i Slovačka, a očekuje se da će još neke od evropskih zemalja odustati od učešća iz finansijskih razloga.

Izvor: Agencije