Inzko: Nema željezne zavjese za BiH

Inzko: Vrata EU su otvorena za BiH, ali na institucijama ove zemlje je da ispune uslove za to (Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercogovini BiH Valentin Inzko je u intervjuu za agenciju Fena komentirao implikacije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) u kontekstu  teza da će Bosna i Hergovina biti izolirana od Evrope.

Na pitanje hoće li Bosna i Hercegovina ostati iza “željezne zavjese” nakon ulaska Hrvatske u EU, visoki predstavnik  je kategorično odgovorio da su vrata EU-a otvorena za Bosnu i Hercegovinu i da nema “željezne zavjese”.

“EU je nebrojeno puta jasno rekla da zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, imaju evropsku perspektivu. Vrata EU-a su otvorena za Bosnu i Hercegovinu, ali na institucijama ove zemlje je da ispune uslove za to. U tom smislu, činjenica da će Hrvatska za nekoliko mjeseci postati članica EU-a može biti motiv za Bosnu i Hercegovinu da ubrza vlastite napore ka članstvu u EU”, kazao je Inzko i dodao da ulazak Hrvatske u EU predstavlja i izazov i priliku za Bosnu i Hercegovinu.

Priča o raspadu – prazna priča

Pojasnio je da u prvoj fazi zahtjevi i prilagođavanja mogu biti bolni.

“Ali, to je istovremeno i prilika za bh. institucije da razviju vlastite sposobnosti u smislu donošenja odluka i njihovog provođenja, što će biti korisno za perspektivu Bosne i Hercegovine da i sama postane članica. I bukvalno i figurativno, ulazak Hrvatske će Bosnu i Hercegovinu približiti EU. Unija je opredijeljena da pomaže vlastima u Bosni i Hercegovini. Sve što se sada traži je da se političari, vlasti i institucije fokusiraju na realizaciju programa približavanja EU”, kazao je visoki predstavnik.

Jednostavno rečeno – BiH je tu, i tu će i ostati. Što prije neki lideri to shvate, to bolje.

Na pitanje vjeruje li u opstojnost Bosne i Hercegovine i da li su konstantna podrivanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta “predaleko otišla”, odgovorio je  da je zabrinut kad čuje takve izjave i zato smatra da je bitno da skrene pažnju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) na to pitanje.

“Jednostavno rečeno – Bosna i Hercegovina je tu, i tu će i ostati. Što prije neki lideri to shvate, to bolje. Priča o raspadu Bosne i Hercegovine je samo to – prazna priča. Međunarodna zajednica nikada neće dopustiti da se takvo nešto dogodi”, poručio je Inzko.

Naglašava da bi bilo bolje za sve da oni koji rade na ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje iskoriste svoju energiju da naprave nešto dobro za ovu zemlju.

“Umjesto što traće vrijeme pokušavajući zaraditi kratkotrajne političke bodove, trebaju se fokusirati na pitanja koja su zaista važna za građane: rast ekonomije, borba protiv korupcije, jačanje vladavine zakona, razvoj zdravstva i obrazovanja, izgradnja bolje budućnosti. To su ciljevi za koje se vrijedi boriti”, rekao je Inzko.

Zajednički cilj

U nastavku razgovora, komentirajući ocjene političkih analitičara i javnosti da nejedinstvenost i suprotstavljeni stavovi članica Vijeća za provedbu mira (PIC) i uopće međunarodne zajednice u pogledu Bosne i Hercegovine doprinose njenoj nestabilnosti i dovede u pitanje njen opstanak, Inzko je kazao: “Dopustite da još jednom ponovim: opstanak Bosne i Hercegovine nije upitan.”

“Jednoglasan stav Upravnog odbora PIC-a i Vijeća sigurnosti UN-a uvijek je bila nedvosmislena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu ove zemlje. Kao dokaz je i posljednji kominike Upravnog odbora PIC-a, koji je objavljen prije samo dvije sedmice, kao i brojna prethodna saopćenja. Što se tiče međunarodne zajednice, jedna stvar je jasna: postizanje napretka potrebnog da se osigura bolja budućnost za Bosnu i Hercegovinu je naš zajednički cilj. Ništa manje od toga”, precizirao je Inzko.

Naglasio je da  su prošlog mjeseca članice NATO-a koje su istovremeno članice PIC-a te Japan pozvali nadležne bh. vlasti da dokažu opredijeljenost za euroatlantske integracije na koju se ova zemlja obavezala tako što će poduzeti ubrzane korake da se provedu potrebne mjere kojima bi se omogućila registracija perspektivne imovine odbrambenih struktura, uz puno poštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o državnoj imovini.

Izvor: Agencije