Hoxhaj: Zauvijek okončati stogodišnji sukob

Enver Hoxhaj: Želimo da proces bude kratak, da budu postignuti korektni sporazumi (AFP)

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj smatra da vrijedi razmisliti o modelu dvije Njemačke kao rješenju za odnose Beograda i Prištine.

Smatra da bi otvaranje kancelarija za vezu bilo od pomoći i najavljuje da bi na sljedećem sastanku premijera Kosova i Srbije trebali učestvovati i predstavnici kosovske opozicije. 

Prema njegovim riječima, politički dijalog između Beograda i Prištine započeo je susretom dvojice premijera, Ivice Dačića i Hashima Thacija, dok će na narednom sastanku premijera dvije zemlje sa Thacijem biti i predstavnici opozicije.

Državni interes

Upitan da li će opozicija biti dio delegacije, Hoxhaj je rekao da je pristup Vlade da u pitanjima od velikog državnog interesa, kao što je okončanje nesporazuma sa Srbijom, treba prevazići uskopartijske interese.

“Sve relevantne političke grupacije će biti uključene u proces. Na koji način će se to ostvariti je pitanje koje treba definisati kao i pitanje o čemu treba razgovarati sa Srbijom. Sljedeći sastanak će biti na nivou premijera, ali mi mislimo da na njemu treba da budu i predstavnici drugih političkih partija”, kazao je Hoxhaj. 

Govoreći o modelu dvije Njemačke, Hoxhaj je u intervjuu za prištinski dnevnik Koha ditore rekao da to podrazumjeva uspostavljanje normalnih odnosa između dvije zemlje, ostavljajući po strani pitanja koja nisu riješena.

“Ako Srbija ne može da prizna nezavisnost, to treba da ‘stavi u zagradu’ i da pronađe način da pristupi Kosovu na osnovu realnosti na terenu. Prednost Kosova po ovom modelu je u uvođenju normalnih odnosa i u tome što su obje Njemačke bile članice UN-a. O takvom modelu je vrijedno razmisliti, a prijedlog za otvaranje kancelarija za vezu je u funkciji tog modela, kao i koncept dobrosusjedskih odnosa”, kazao je Hoxhaj. 

On, inače, smatra da će dužina procesa razgovora zavisiti od tri aktera – Kosova, Srbije i posrednika. 

‘Jednom zasvagda’

“Mi želimo da proces bude kratak, da budu postignuti korektni sporazumi i da se sva pitanja koja su spomenuta, ali i pitanje nestalih i druga pitanja koja se nisu mogla riješiti za 13 godina, budu dio ovog dijaloga. Pored normalizacije na političkom nivou, mi očekujemo da se stvore uslovi da se jednom zasvagda okonča sukob između dvije zemlje”, kazao je Hoxhaj, dodavši da je on i dalje otvoren.

“Mi ne možemo da promijenimo ni geografiju ni istoriju, ali je naša obaveza da jednom za svagda okončamo ovaj stogodišnji sukob”, zaključio je Hoxhaj. 

Izvor: Agencije