CIK opet odbio poništiti izbore u Srebrenici

Nakon službenog formiranja, nova koalicija će obaviti razgovore sa predsjednicima stranaka koje su podržale Ćamila Durakovića (Al Jazeera)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) odbila je u srijedu kao neosnovan zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za poništenje izbora u Srebrenici na svim nivoima vlasti.

Protiv ovog prijedloga, a za poništavanje izbornih rezultata i ponavljanje izbora u Srebrenici bili su Branko Petrić, predsjednik CIK-a i novoizabrani član ove komisije iz reda srpskog naroda Novak Božičković.

Ovo je drugi put da CIK odbacuje zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku i SNSD-a, nakon čega su se oni žalili Žalbenom odjelu Suda BiH. Sud je žalbu prihvatio i CIK-u naložio preispitivanje odluke.

Nova građanska koalicija

Građanska incijativa Glasaću za Srebrenicu pozdravila je ovu odluku CIK-a, napomenuvši da je došla sa „nepotrebnim zakašnjenjem“.

U saopćenju se navodi kako će ta inicijativa postati dio nove građanske koalicije, po imenu 1. mart.

“Cilj građanske koalicije 1.mart je da registruje 100.000 izbjeglih i raseljenih lica za izbore 2014. s ciljem izbora pet poslanika u Parlamentu BiH iz RS-u iz partija koje ne negiraju genocid“, kaže se u saopćenju.

Oni ističu da će, odmah nakon službenog formiranja koalicije, obaviti razgovore sa predsjednicima stranaka koje su podržale načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića sa zahtjevom za formiranje jedinstvene liste za izbore u RS-u, te tražiti podršku i od drugih stranaka koje ne poriču genocid i koje se zalažu za poništavanje rezultata genocida.

„Želimo još jednom pozvati sve političke stranke i pogotovo njihove poslanike u Parlamentu BiH da se suzdrže od podržavanja mogućih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Smatramo da bi eventualno zatvaranje lista ili ukidanje Glavnog centra za brojanje, odnosno povjeravanje integriteta izbornog procesa opštinskim izbornim komisijama imali izuzetno negativan uticaj na naše napore da svim prognanim, interno raseljenim, izbjeglicama i povratnicima omogućimo pravo glasa u njihovim prijeratnim prebivalištima i pomognemo da svojim glasom omoguće da se  BiH pokrene iz blata u kojem je već dvadeset godina drže oni koji su počinili genocid u našoj zemlji“, kaže se u saopćenju.

Posljednja odluka  CIK-a nije pravosnažna i na nju se, u roku od dva dana, može uložiti nova žalba Sudu BiH.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić je rekao da će žalbe i biti.

Izvori: Al Jazeera i agencije