Porodice nestalih na Kosovu ne gube nadu

U regiji se još traga za oko 13.000 nestalih osoba, od  kojih je oko 1.700 sa Kosova.

Kako bi se utvrdio sistem rada i uspješnost procesa traganja, Međunarodna komisija za nestale (IVMP) je organizirala konferenciju kojoj su prisustvovali svi relevantni akteri uključeni u pronalaženje nestalih i pomoć porodicama koje još ne gube nadu.

ICMP je okupila u Skoplju predstavnike institucija Kosova i Srbije, predstavnike međunarodne zajednice i udruženja porodica nestalih.

Među prisutnim je i Bajram Qerkini, koji je prije 13 godina izgubio svaki trag o sinu, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. I nakon 13 godina još traga i nada se.

‘Ko može raditi više’ 

“Kada se sastajemo, osjećamo se malo bolje, jer pričamo o počinjenim zločinima i istražujemo načine kako pronaći nestale osobe. Na svim konferencijama mi pitamo gdje zaostaje posao, ko može raditi više u ovom smjeru i šta je učinjeno u međuvremenu”, kaže Qerkini.

Bajram dijeli istu sudbinu s Miloradom Trifunovićem. Obojica su izgubili najbliže. Razmjenjuju kontakte, ali nakon 13 godina Milorad je izgubio nadu u međunarodne institucije.

“Izgubili smo svaku nadu da će međunarodna zajednica učiniti sve da se rasvetle ti zločini na Kosovo i Metohiji, jer, po meni, najviše ljudi je nestalo, kako ste čuli iz izveštaja naše predstavnice, 1999. godine pod njihovom zaštitom. Oni su, po nama, saučesnici u zločinima počinjenim nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i zato ne žele da se rasvetle”, kaže Milorad Trifunović, brat nestale osobe.

Direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger smatra kako vrijeme prolazi postaje sve teže da se riješe preostali slučajevi nestalih osoba.  

“Još imamo oko 13.000 nestalih osoba iz regiona, od kojih oko 1.700 su nestala lica iz konflikta na Kosovu, za koje i raspravljamo danas ovdje. Istina je da će svakog dana biti teže da riješimo preostale slučajeve nestalih osoba. Mislim da porodice nestalih osoba treba obavijestiti o tome, jer je ovo pitanje njihovog očekivanja. Imajući u vidu da je sudbina sudbina većine nestalih osoba razriješena, to ukazuje da su sve manje šanse da se pronađu veliki brojevi nestalih osoba”, kazala je ona.

Nova lokacija

Predsjednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Dalović ističe da su bili konstruktivni tokom ovog procesa te da su dokumentaciju o nestalim osobama dostavili i kosovskoj strani. Još tragaju za potencijalnim masovnim grobnicama. 

“Imamo ovih dana aktivnosti na jednoj lokaciji za koju se pretpostavlja da je potencijalna masovna grobnica, to je u okolini Raške, lokacija Rudnica. Istražni organi su ovih dana bili na lokaciji i sada očekujemo njihov izveštaj. Sigurno nećemo nijedan podatak do kojega dođemo ni sakriti, ni ostaviti na stranu”, rekao je on.

Na Kosovu su česti protesti porodica nestalih osoba. Njihova udruženja zahtijevaju pristup svim vladinim arhivama u regiji koji bi mogli sadržavati informacije o nestalim, izvještava Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera