Sudska opomena mitropolitu Amfilohiju

Mitropolit Amfilohije nije prisustvovao pretresu u ponedjeljak (EPA)

Sud za prekršaje u Podgorici izrekao je u ponedjeljak sudsku opomenu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, zbog govora mržnje, prenosi Tanjug.

Sutkinja Larisa Begović kazala je da se nije odlučila za zatvorsku ili novčanu kaznu, već za sudsku opomenu. “Mislim da će se sudskom opomenom postići svrha kažnjavanja”, rekla je ona.

Tužilaštvo je teretilo mitropolita Amfilohija da je u besjedama na Badnje veče prošle godine prokleo svakog ko hoće da sruši crkvu na planini Rumiji, kod Bara.

Amfilohije se tereti i zbog riječi da samo pasja i lažna vjera može reći da treba rušiti crkvu na Rumiji.

Nezakonit postupak

Mitropolit Amfilohije nije prisustvovao pretresu u ponedjeljak, a njegov advokat Vojislav Ðurišić napustio je suđenje jer, kako je naveo, postupak nije bio zakonit ni fer.

“Napustio sam suđenje, jer nisam mogao da prihvatim da se pretres odvija u ovakvim uslovima. Smatram da je suđenje nezakonito i bez fer uslova za sve strane”, rekao je on.

Ðurišić je novinarima kazao da će se žaliti na sudsku presudu. “Svakako da ću se žaliti na ovu presudu”, istakao je Ðurišić.

Ðurišić je prethodno tražio prekid suđenja jer je, kako je naveo, izmijenjen optužni akt, ali je sud odbacio taj zahtjev, kao i onaj koji se odnosio na izuzeće predmetnog sudca i predsjednika Veća za sudske prekršaje Zorana Živkovića.

“Pravično i nezavisno suđenje podrazumijeva javnost suđenja i jednakost učesnika u postupku, a svega toga nije bilo”, kazao je Ðurišić.

Zamjenik višeg tužioca Veljko Rutović rekao je da optužni akt nije suštinski izmijenjen, već je samo došlo do preciziranja određenih detalja, zbog čega je bio neosnovan zahtjev advokata Ðurišića za odlaganje suđenja.

Izvor: Agencije