Jeremić: Javna rasprava o Tribunalu u UN-u

Rasprava bi se trebala održati 10. aprila 2013. godine, a u njoj će moći učestvovati i akademska zajednica i građanska udruženja (AP)

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Vuk Jeremić sazvao je za 10. april sljedeće godine javnu raspravu o ulozi i učinku međunarodnih krivičnih tribunala, čiji je osnivač UN, u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda.

Na ovaj korak, a u skladu sa ovlaštenjima koja ima kao predsjednik Generalne skupštine UN-a, Jeremić se odlučio nakon odluke Žalbenog vijeća Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, čime je, prema Jeremićevom ličnom mišljenju, nanesen udarac ugledu UN-a.

“Odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala u vezi sa operacijom Oluja izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim dijelovima svijeta. Nesporna je činjenica da je skoro četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je Sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedjela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca ni odgovornih. Iz toga bi se moglo zaključiti da zločina, zapravo, nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću”, navodi se u Jeremićevom saopćenju.

‘Izvorna svrha’

Jeremić smatra da puno razumijevanje rada Haškog tribunala i njegovih posljedica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da historija o tome donese konačni sud i kako se više nikada i nigdje ne bi desilo da zlodjelo bude amnestirano i proglašeno za vrijednost.

“Zbog toga sam odlučio da iskoristim svoja ovlaštenja i da kao izabrani predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u njoj zakažem javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hoc krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda“, rekao je Jeremić.

On je dodao da, imajući u vidu da je UN bio osnivač takvih sudova, smatra kako je prirodno da se u Generalnoj skupštini raspravlja o njihovom učinku, kao i o stepenu ispunjenosti njihove izvorne svrhe.

‘Rasprava za sve’

“Moje lično mišljenje je da je odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu UN-a, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz svojih domova ovim činom legalizirano, po ovom pitanju donekle subjektivan. Zbog toga ću debatu u GS-u UN-a otvoriti za široku javnost i u njoj dozvoliti učešće ne samo državama, već i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udruženjima”, rekao je Jeremić.

Jeremić je čvrsto uvjeren da istinsko pomirenje i okretanje nove stranice u odnosima između zavađenih naroda nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, jer to u suštini predstavlja podsticaj na njihovo ponavljanje.

“Zato debatu pod nazivom ‘Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja’ zakazujem za 10. april 2013. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku”, zaključio je Jeremić.

Izvor: Agencije