Akcija u regiji protiv krijumčarenja

Suzbijanje krijumčarenja cigareta i nafte na rijeci Dunav (Wikipedia)

Carinske i policijske službe Srbije, Hrvatske i BiH započele su u utorak zajedničku akciju borbe protiv svih vidova krijumčarenja na graničnim prelazima Batrovci, Sremska Rača i na rijeci Dunav.

Na prelazima Batrovci i Sremska Rača mješoviti timovi sastavljeni od predstavnika sve tri zemlje posebnu pažnju posvećuju suzbijanju krijumčarenja ilegalnih imigranata, narkotika, oružja i ukradenih vozila, a na rijeci Dunav cigareta i nafte, rečeno je na konferenciji za novinare u Upravi carine u Beogradu.

Predstavnici carinskih i policijskih službi kazali su da će se u kontroli koristiti najsavremenija oprema, a akcija se provodi pod pokroviteljstvom ambasade SAD-a i u okviru Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica, javlja Tanjug. 

Pomoćnik direktora Uprave carina Srbije Nenad Manić je istakao da kriminal ne zna za granice i da je zbog toga neophodno unapređenje međudržavne saradnje, objedinjavanje resursa i razmjena informacija radi efikasnijeg reagovanja.

Savremeni uređaji

Manić je rekao da “ne sme da postoji bilo kakva prepreka za saradnju i da se samo zajednički možemo izdići iznad onih koji se bave organizovanim kriminalom”.

U akciji se koriste savremeni uređaji poput mobilnih skenera, gasnih detektora, pejdžera za detekciju radijacije, digitalnih videoendoskopa, termovizijskih kamera, kao i gliseri, motocikli…

Pomoćnik načelnika Uprave prekogranične policije Srbije Zoran Vasković je izjavio da ta uprava svakodnevno sarađuje sa carinom, ali da se sada i zvanično uključila u projekt za unapređenje regionalne saradnje.

Predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević je izrazio očekivanje da će akcija biti nastavljena i u narednom periodu, u cilju suzbijanja kriminala u regionu.

Predstavnik Uprave carine Hrvatske Antonio Vučnjak je podsjetio da će njegova zemlja iduće godine postati punopravna članica EU-a i da je ta zemlja u prethodnom periodu nabavila savremenu opremu za carinu vrijednu 1,8 miliona dolara.

Cilj ovog programa regionalne saradnje je proširivanje znanja, s obzirom na to da se stalno izbacuju novi modeli automobila čije su fabričke šupljine drukčije raspoređene, pa se uvijek na novim mjestima krije neprijavljena roba.

Službenici policije i carine tri zemlje su, kako je rečeno na konferenciji za novinare, prošli zajedničku obuku u okviru Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granica.

Izvor: Agencije