Siddiqui:Mijanmar i nenaučene lekcije iz BiH

Krvavi događaji u Mijanmaru najviše podsjećaju na Bosnu iz 90-ih, kada se vršio sistematski pokolj bosanskih muslimana, smatra autor (AFP)

Poznati list Asia Tribune objavio je autorski tekst dr. Habiba Siddiquija u kojem ovaj poznati stručnjak povlači paralele između rata u Bosni i Hercegovini, koji je trajao između 1992. i 1995. godine i današnjih krvavih dešavanja u azijskoj državi Mijanmar, gdje se vrši masovni pokolj tamošnjeg muslimanskog stanovništva.

Siddiqui u tekstu navodi da je potpuno tačna teza da današnji krvavi događaji u Mijanmaru najviše podsjećaju na Bosnu iz 90-ih, kada se vršio sistematski pokolj bosanskih muslimana.

“Na sastanku u Lutonu, u Velikoj Britaniji u oktobru, gdje sam učestovao kao govornik o problemu Rohingya muslimana u Mijanmaru, jedan član Parlamenta Velike Britanije povukao je važnu paralelu između onoga što se dešava danas Rohingya muslimanima u Arakanu i onoga šta se desilo bosanskim muslimanima u Bosni ranih 90-ih i mislim da je potpuno u pravu”, napisao je Siddiqui.

Prazna izvinjenja i fraze

Siddiqui ističe da se danas na Zapadu mogu čuti samo “prazna izvinjenja i fraze, kao što je ona da je veliko siromaštvo doprinijelo stradanju muslimana u Mijanmaru”.

“Čuli smo slična izvinjenja tokom genocida u Bosni i Ruandi. Postoje mnoge države u kojim vlada gore siromaštvo, ali ipak u tim društvima utjecajnija većina ne vrši genocid protiv manjine. Da bi se genocid uopće dogodio, to uvijek mora biti nacionalni projekt, u kojem ljudi svih životnih svjetonazora učestvuju i to je ono što se danas dešava protiv Rohingya muslimana u Mijanmaru”, naveo je ovaj poznati stručnjak.

Napominje kako je žalosna činjenica da čitav svijet nije naučio potrebne lekcije iz krvoprolića i genocida kao što je onaj u Bosni i Hercegovini.

“Žalosno je vidjeti da nismo naučili ništa iz genocida iz prošlosti, ni onog Hitlerovog u Njemačkoj ni iz nedavnih genocida u Bosni, Kosovu i Ruandi. Retoričke fraze se koriste samo da bi se umanjila priroda zločina koji prijeti pripandicima Rohingya zajednice. Mnogi izvještači koji izvještavaju o događajima u Mijanmaru koriste prefikse kao što je ‘navodni’ samo da bi sakrili ono šta se u stvarnosti i događa. Mnogi lokalni izvještači su pristrasni i samo šire propadagnu zvanične Vlade u Mijanmaru’, naveo je Siddiqui.

Povodi u ideologiji

Na kraju je dodao da se povodi za masovna ubistva često kriju u ideologiji koju država zagovara.

Društvena i etnička struktura stanovništva je obično osnova za takve projekte istrebljenja jednog naroda ili vjere.

Ovaj eminentni stručnjak navodi da smo “posljednjim genocidom protiv Rohingya muslimana u Mijanmaru jasno pokazali da smo zakazali na dva polja, nismo eliminirali povode za genocid i nismo spriječili ponavljanje barbarskih događaja”.

Prema izvještaju Ujedinjenih naroda (UN), Rohingya muslimani su jedna od “najugroženijih skupina na svijetu”.

Zbog vjere i rase, oni su žrtve pokolja i progona u Mijanmaru, u kojem Budisti predstavljaju većinu.

Izvor: Agencije