Ivanić: Vlast motiv SDP-a BiH i SNSD-a

Lideri Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik imaju isti motiv – ostanak na vlasti – kazao je za Al Jazeeru predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, nakon što je politički dogovor Lagumdžije i Dodika izazvao burne reakcije u BiH.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković je izjavio da je Vijeće apsolutno protiv toga da se sudije i tužioci biraju na entitetskom nivou, dok opozicione stranke dogovor Lagumdžije i Dodika smatraju udarom na državu.

“Ništa SDP nije platio. SDP provodi politiku koju i on hoće. Očito da i SDP hoće da kontroliše pravosuđe”, rekao je Ivanić.

“Očito da SDP nema novca za entitetsku Vladu i da se plaši da bi dugoročna stabilnost, ostanak na vlasti, da bi moglo da bude velikih problema”.


Mladen Ivanić, lider PDP-a

“SDP je ovo uradio ne da bi udovoljio Dodiku, nego da bi udovoljio sebi. Jednostavno, i jedni i drugi imaju potpuno identičan motiv. Ovo je samo primjer da te dvije opcije imaju potpuno istu političku logiku. Skupi novca da se potroši, bez ikakve ideje, vizije, koncepcije kako da se sačuva vlast, stavi pod kontrolu pravosuđe i to je suština svih ovih priča”.

Ivanić je kazao da su lideri SDP-a i SNSD-a postigli sporazum jer entitetima ponestaje budžetskih prihoda.

“Ključni problem je nedostatak novca u budžetima i vlast zna da od toga sve dolazi. To je za mene najzačajniji dio ovoga sporazuma”, rekao je Ivanić.

Pitanje Centralne banke

On je upozorio kako bi dugoročna sudbina Centralne banke BiH mogla biti dovedena u pitanje.

On je kazao kako bi biranje tužilaca prostom većinom na prijedlog političara u entitetima bio udar na nezavisnost pravosuđa, te da bi tako izabrani tužioci bili oni koji bi “služili gospodinu Dodiku”.

“Ako se već hoće ići na ovaj sporazum, tužioci bi se trebali birati sa najmanje dvije trećine”, kako bi se omogućili glasovi vlasti i opozicije, rekao je Ivanić.

On je rekao da bi zatvorene izborne liste, koje su također dio sporazuma Lagumdžija-Dodik, jedino imale smisla ukoliko bi se objedinili lokalni i opći izbori.

U protivnom, to predstavlja “istinski udar na demokratiju”, istakao je Ivanić.

Adis Arapović, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa i politički analitičar iz Sarajeva kazao je za Al Jazeeru kako se može posumnjati da je dogovor Lagumdžije i Dodika ono o čemu je govorio zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Milorad Živković, iz SNSD-a, kada je prilikom povlačenja zahtjeva SNSD-a za smjenu Lagumdžije s ministarske pozicije izjavio da “onaj ko da bolju ponudu – naš je partner.”

Predsjednik VSTV-a Milorad Novković je istakao da je izbor tužilaca i sudija na entitetskom nivou suprotno sporazumu koji je zaključen između vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (RS) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Bez prestrukturisanja tog sporazuma to se ne može ostvariti. Osim toga, suprotno je prijedlozima Venecijanske komisije”, rekao je Novković novinarima u Sarajevu.

Mujkić: Pozitivni elementi

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu prof. dr. Asim Mujkić vjeruje da sporazum ima i nekih pozitivnih elemenata.

“Ono čemu ja mogu da prigovorim jeste takav način političkog odlučivanja. Mislim tu na jednu vaninstitucionalnu formu dogovaranja. Mislim da je Parlament BiH mjesto za iznošenje političkih problema i za njihovo rješavanje. Što se tiče predloženih stvari, zatvorene izborne liste čine mi se najgorim. Mislim da se problemi bh. demokracije mogu riješiti samo daljom demokratizacijom, a ne njenom restrikcijom”, kaže Mujkić.

“Mi smo napravili reviziju zakona o VSTV-u u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i sa preporukama stukturalnog dijaloga, gdje su zastupljeni i evropski standardi, odnosno standardi kao što je u zemljama Evropske unije (EU)”, pojasnio je on.

Odgovarajući na pitanje koliko su sudije i tužioci nezavisni, odnosno da li je tačno da su vezani za određene političke partije, Novković je rekao da nema saznanja da su pod utjecajem političkih partija i da je siguran da su nezavisni.

“To što nema nijedne presude za ozbiljnijeg političara nije znak da tužilačke institucije u Bosni i Hercegovini nisu nezavisne”, rekao je Novković.

Razgradnja BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je za agenciju Anadolija da dogovor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine o budućnoj saradnji predstavlja dogovor o “razgradnji  Bosne i Hercegovine”, te da vodi procesu stvaranja “unije entiteta u Bosni i Hercegovine”.

To je, kaže Tihić, davnašnji cilj određenih politika iz RS-a.

“Zbog očuvanja vlasti, praznih i bezvrijednih fotelja prodaje se država. To je iracionalna i nerazumna politika, kao što je nerazumno sve što radi gospodin Lagumdžija od 2010. godine. Začuđujuća ja ova slijepa poslušnost cijele stranačke strukture u SDP-u BiH. Uostalom, svi koji su drugačije mislili njih više nema. Ostali su slijepi poslušnici”, tvrdi Tihić.


Adis Arapović, politički analitičar

Dodik i Lagumdžija, u srijedu su, tokom sedmosatnih razgovora u Sarajevu, dogovorili niz političkih i ekonomskih rješenja za BiH.

Većina rješenja odnosi se na prebacivanje nadležnosti sa države na niže nivoe vlasti, prvenstveno entitete.

Tihić dodaje da je SDP BiH skupo, na štetu države Bosne i Hercegovine, kupio ostanak na vlasti.

“Sva rješenja u Bosni i Hercegovini, od Daytona do danas, do ovoga sporazuma, išla su u pravcu jačanja države, prenosa nadležnosti sa entiteta na državu, u većem ili manjem obimu. Prvi put imamo proces dezintegracije države i prenosa nadležnosti sa države na entitete, te procese odustajanja od reformi koje smo teškom mukom  proveli. To su reforme koje su često puta bile uvjet za potpisivanje određenih sporazuma Bosne i Hercegovine kada je u pitanju put ka EU-u i NATO-u”, rekao je Tihić.

Korigiranje procedure

Prema dogovoru Dodik – Lagumdžija, VSTV BiH treba korigirati tako da konkursnu proceduru za glavne tužioce i zamjenike provodi ta institucija.

No, glavne tužioce će imenovati zakonodavna tijela po prijedlogu državnih Vlada, odnosno Vijeća ministara, a sa liste kandidata koju predloži VSTV.

“Dogovori oko pravosuđa predstavljaju direktan atak na državu, vladavinu prava i borbu protiv kriminala, s ciljem da se tužilaštva stave pod političku kontrolu i utjecaj, odnosno da se zaštite svoji kriminalci i svoj kriminal. Posebno kada imamo u vidu značaj tužilačke funkcije u kaznenom sudskom postupak. Jer, tužilac pokreće postupak, on predlaže pritvor, određuje težu ili blažu pravnu kvalifikaciju, izvodi dokaze, može se žaliti ili odustati od nekog postupka”, kaže Tihić.

Napominje da je dogovor oko VSTV-a udar na Ustav Bosne i Hercegovine, jer “mi smo sporazumom entiteta prenijeli određene nadležnosti na državu”.

“Sada bi se prvo trebao poništiti taj sporazum između entiteta i države, pa tek onda da se nešto mijenja. I to dokazuje koliko su ta rješenja loša. Očito je da su ti lideri opterećeni krivičnim procesima ili, pak, njihove stranke”, navodi on.

Dodao je da dogovor dva lidera ide i u pravcu politizacije i državne službe, jer “onaj šef koji bude imenovan po političkoj liniji može svakog službenika u roku od šest mjeseci izbaciti sa posla ukoliko ne provodi zamišljenu politiku te stranke ili tog pojedinca”.

Šteta države

Komentirajući dogovor Dodik – Lagumdžija o podjeli sredstava sa računa Elektroprenosa Bosne i Hercegovine na način da se 100 miliona KM (blizu 50 miliona eura) dijeli na dva entiteta, a 156 miliona KM (blizu 78 miliona eura) usmjerava ka investicionim projektima, Tihić je dodao da i taj dogovor ide direktno na štetu države.

“To je ugrožavanje jedinstvenog sistema Elektroprenosa. Time se krši Energetska povelja, a što je bio jedan od uvjeta na putu Bosne i Hercegovine ka EU-u. Sredstva koja su trebala biti potrošena za jedinstven elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine i Elektroprenos sada se rasparčavaju. Daje se 100 miliona KM za pokrivanje nekih budžetskih rupa i političkih interesa, ali, opet, samo u entitetima”, smatra Tihić.

Prema njegovim riječima, dogovor o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predstavlja katastrofu, posebno “iz ugla Bošnjaka”.

“To je suprotno Aneksu 3. Daytonskog sporazuma. To je atak na fer i objektivne izbore, koji su do sada uvijek, čak i od međunarodne zajednice, bili ocijenjeni kako korektni. Možete zamisliti kako bi se ova rješenja negativno odrazila na rezultate izbora u Srebrenici. Mi bismo danas imali poništene izbore u Srebrenici, jer je pobijedio Bošnjak”, istakao je Tihić.

Sedamnaest nevladinih organizacija iz BiH osudilo je sporazum koji su sklopili lideri SNSD-a i SDP-a.

Tvrde da ponuđena rješenja udaljavaju zemlju od ispunjavanja uslova neophodnih za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, te da predstavljaju korak unazad u odnosu na trenutno stanje.

Upozoravaju da bi provedba ovog sporazuma, i to po hitnom postupku, mogla imti nesagledive posljedice za zemlju i njene građane.

“Osnovni postulat demokratskih poredaka kakvom teži BiH je odvojensot zakonodavne i izvršne i sudske vlasti”, rekao je Arapović.

“Ovakav pristup reformi pravosudnog sistema BiH je neprihvatljiv i nipošto ne bi trebao biti podržan u parlamentarnoj većini.”

Govoreći o prijedlogu za zatvorene biračke liste, Arapović je kazao da političke stranke tim potezom žele omogućiti mandate samo onima koji su bliski vrhu stranaka, čime se “narušava demokratizacija i politička participacija, te jačaju vaninstitucionalni centri moći”.

Uvođenje mjera

Tokom susreta Dodik – Lagumdžija postignuto je niz rješenja koja bi mogla poboljšati bh. ekonomiju, naveli su lideri SNSD-a i SDP-a.

Tako su dogovorene mjere za uvođenje reciprociteta za bh. firme kroz poboljšanje carinskih procedura, dogovorena je zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu za vrijeme njihovog prispijevanja, plavi dizel za poljoprivrednike…


Srđan Blagovčanin, Transparency international BiH

Također, zabranjen je izvoz pšenice i kukuruza za vrijeme dospijeća onih koji primaju poticaje, pojednostavljivanje procedure registracije firmi, diferencirana stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) i dugo što bi, ako se provede, moglo pomoći bh. privredi.

Međutim, Tihić tvrdi da je i to priča za “zamazivanje očiju”.

“To je pokriće da bi se provelo sve što je dogovoreno i što u suštini predstavlja dogovor o razgradnji Bosne i Hercegovine i stvaranje unije entiteta, što je davnašnji cilj određenih politika iz RS-a. To su prazne priče. Taj dogovor o ekonomiji ništa novo ne donosi, nikakva zapošljavanja. Sve su to floskule”, kazao je Tihić.

On vjeruje da su srpske i hrvatske političke stranke već dugo bile u procesu traženja bošnjačkih predstavnika koji će prihvatiti ono što oni žele.

“Već dugo vremena, od 2006. godine, političari iz RS-a, a zadnjih godina potpomognuti HDZ-ovima, vode procese razgradnje Bosne i Hercegovine. Do sada nisu mogli naći partnera u bosanskoj politici i zato su im propadale sve inicijative, od ukidanja Zakona o sudovima i tužilaštvima pa nadalje”, naglasio je čelnik SDA-a.

Intervencija svijeta

On ne vjeruje da će međunarodna zajednica reagirati na ovaj dogovor i zaustaviti ga.

“Oni su, očito, svjesni da međunarodna zajednica neće intervenirati i da ima pasivnu poziciju. Sve rade na mišiće. Oni sve to mogu provesti. Vidjeli ste da će ići u ubrzanu proceduru, bez prava na amandmane. SDA će se tome žestoko usprotiviti. Koristit ćemo sve mehanizme, pa i neke koje do sada nismo koristili da bismo zaustavili sve ovo”, zaključio je Tihić.

Norveška ambasada u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost povodom najnovijih političkih prijedloga kojima se potkopava nadležnost VSTV-a, u vezi s imenovanjem tužilaca na svim nivoima u Bosni i Hercegovini saopćili su iz ove Ambasade.

“Norveška u potpunosti podržava stavove Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini i samog VSTV-a nedavno izražene u vezi sa ovim pitanjem”, poručili su iz Ambasade.

Izvori: Al Jazeera i agencije