Ne važi bjanko ostavka ministra Radivojevića

Politička kriza u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog smjene jednog od ministra Desnice Radivojevića, krenula je u novom smjeru.

Entitetski Ustavni sud je odlučio da bjanko ostavka, kojom je predsjednik Federacije Živko Budimir smijenio ministra, nema pravno dejstvo, javlja novinar Al Jazeere Stefan Goranović.

Nakon višemjesečnog čekanja, federalni Ustavni sud je rekao svoje.

“Utvrđuje se da pismeno označeno kao ‘ostavka’ dato političkoj stranci ne može proizvoditi pravno dejstvo u organima vlasti u Federaciji”, kazala je predsjednica Ustavnog suda Kata Senjak.

Ovaj proces mogao bi do kraja dovesti sukob premijera i predsjednika ovog bh. entiteta.

U taboru federalnog premijera Nermina Nikšića, Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Bosne i Hercegovine, vidno su zadovoljni.

Sigurna pobjeda

Lidija Korać iz pravnog tima premijera Nikšića je izjavila: “Današnja presuda Ustavnog suda je sigurno pobjeda pravne države i ovo je vrlo značajna poruka da postoje institucije u Federaciji koje poštivaju Ustav.”

Strana predsjednika Federacije je uzdržana.

“U ovom slučaju, on je i ranije tvrdio da je ministra Desnicu Radivojevića razriješio sukladno svojim ovlastima i da nije prekršio Ustav, što je potvrdio danas Ustavni sud”, rekla je predsjednikova savjetnica Laura Bošnjak.

“Ubrzo nakon političke krize na državnom nivou, nastala je kriza u Vladi Federacije. Kulminirala je 22. juna, kada je Stranka demokratske akcije (SDA) aktivirala bjanko ostavku svog ministra Desnice Radivojevića”, izvještava Goranović.

Sistem bjanko ostavki zamišljen je ovako: nakon izbora i eventualnog koalicionog sporazuma, stranka dobija određeni broj ministarstava; stranka predlaže kadrove kojima popunjava vladu; prije ministarske fotelje, ministri na potpis dobijaju bjanko ostavke; njima se kontrolira njihov rad.

Onog momenta kada se procijeni da ministar ne provodi stranačku politiku, stranka aktivira bjanko ostavku i šalje je predsjedniku Federacije.

Osporena šema

Odlukom Ustavnog suda Federacije ovakva šema je osporena. Na potezu je predsjednik Federacije. Aktiviranu ostavku Radivojević naziva spornom.

Povratak na posao očekuje od predsjednika Federacije.

“Ako se desi da ne preispita svoju odluku u određenom vremenskom roku, u nekom razumnom naravno, ja ću onda morati da od Ustavnog suda prema ovoj odluci tražiti dalje put da dođem do rešenja i da se definiše taj status”, kaže Radivojević.

SDPBiH tvrdi da je Radivojević ponovo ministar. Nisu precizirali kao kadar koje stranke bi se vratio u Vladu.

Izvor: Al Jazeera