Zemaljski muzej BiH zatvorio vrata

Nakon 124 godine postojanja zatvoren je Zemaljski muzej u Sarajevu. Svi se nadaju privremeno, no rješenje problema finansiranja ne nazire se.

Studenti su demonstrirali, posjetitelji se čudili, no vrata muzeja njegovi su zaposlenici ipak zakovali.

Vezani lancima za stub, članovi „Antidejton grupe“ od jutra su pokušavali spriječiti zaposlenike Zemaljskog muzeja da ga zatvore.

„Danas je radni dan, Muzej treba do pet sati da radi“, kazao je Nihad Aličković, član „Antidejton grupe.“

Zaprepaštenje situacijom

Za vrijeme rasprave u Muzej su ušli posjetitelji. Amerikancu Nicolasu Carrawayu rekli su kako ima pola sata obilaska do zatvaranja. Impresioniran je izlošcima ali, kaže, zaprepaštem situacijom.

„Ovo je odlična postavka, tako važna za grad i zemlju. Čuti da se zatvara, užasno je. Finansiranje je problematično, ali ovo je glavni grad, zatvorite bilo što ali ne i muzej“, rekao je Carraway.

No, nakon godinu dana bez plata, jer nemaju finansijera, zaposlenici su odlučni zatvoriti vrata Muzeja.

“Izrazito vrijedni arheološki izlošci, razne zbirke, botanički vrt, bogata knjižnica. Sve to danas ostaje zatvoreno, i za posjetitelje Sarajeva, a i sve ostale, prvenstveno studente i učenike“, javo je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Direktor Muzeja Adnan Busuladžić rekao je da su bili pričinjeni na težak čin.

„Čovjek živi u iluziji nekoj da radi, a godinu dana ne prima ništa. Očito smo dosad pokrivali tuđi javašluk i potpunu nezainteresiranost“, naglasio je on.

„To je civilizacijski šok, kulturocid. Nemam riječi kojom bih to opisala. Mi smo radili 13 mjeseci bez plaće. Čuvali sve ovo“, rekla je bibliotekarka Andrea Dautović.

Etnolog Marica Filipović kaže da 13 mjeseci zaposleni u muzeju nisu primili platu, niti su im uplaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje.

Bez zaštitnika

“Ja mislim da je ogromna šteta za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo ne govorim zato što sam zaposlena, nego prije svega kao etnolog, jer znam šta zatvaranje znači za muzejske predmete, znam šta to znači za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Bosne i Hercegovine”, istakla je Filipović.

Pred muzej su stigli i studenti. Njih nekoliko stotina demonstriralo je zbog zatvaranja muzejskih vrata.

„Mi smo došli nakon zatvaranja Muzeja da pokažemo da Muzej ima radi čega da radi, da se ne treba zatvoriti“, rekao je Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta.

Ipak, nisu mogli unutra. Zato su otišli pred Parlament. Nevjerovatno im je da nijedna od čak pet razina vlasti nije preuzela Muzej i druge kulturne ustanove i uvrstila ih u svoj budžet, niti se radi na rješenju.

Agencija AP navodi da Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, nije predviđeno Ministarstvo kulture, zbog čega je najstarija i najprestižnija kulturna institucija u zemlji – u kojoj se nalazi i 600 godina star jevrejski rukopis poznat kao Sarajevska Hagada – ostala bez zaštitnika.

Muzej je godinama preživljavao zahvaljujući donacijama koje su sada presušile.

Izvori: Al Jazeera i agencije