EP: Vjerovatan proboj u dijalogu o Kosovu

Evropski parlamentarci s predstavnicima Vlade Srbije razgovarali o budućnosti i ekonomskom napretku (Tanja Vali? / Tanjug)

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da su članovi delegacije EP-a koji su u Beogradu razgovarali s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem impresionirani njihovom posvećenošću i pripremljenošću za pregovore o Kosovu i nastavak evropskih integracija.

Kacin je za Tanjug rekao da Evropska unija (EU) smatra kako nova Vlada Srbije ima kapacitet da napravi proboj u dijalogu s Prištinom i dobije datum za početak pregovora, jer su, kako je ocijenio, dvije najveće partije u Vladi usmjerene na budućnost.

On je kazao da su evropski parlamentarci uoči posjete državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton i visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton s Dačićem i Vučićem razgovarali o izazovima i prioritetima Srbije.

“Iskreno rečeno, moram istaći da su obojica … nastupili veoma elokventno, profesionalno i posvećeno. Moje kolege bile su impresionirane njihovom posvećenošću i pripremljenošću za sutrašnji razgovor”, rekao je Kacin u večernjim satima u ponedjeljak.

Prema njegovim riječima, impresionira to što 35 godina nije bilo pravog dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem nivou, a ova Vlada ga je počela.

‘Prava poruka’

“Možda za neke susret Dačića i [kosovskog premijera Hashima] Thacija u Briselu nije toliko značajan, ali za mene, kao nekoga iz bivše SFRJ, to je prava poruka u pravo vrijeme”, kazao je izvjestilac EP-a za Srbiju.

Kako je pojasnio, ne radi se samo o jednokratnom susretu, već volji da se u dijalogu postignu rezultati i da se “više razmišlja o budućnosti i generacijama koje trebaju živjeti u budućnosti”.

Kacin je, uoči isteka prvih 100 dana rada Vlade Srbije, rekao kako EU smatra da Vlada ima kapaciteta da riješi najvažnija pitanja.

“Mislim da je Vlada dobro iskoristila ovih 100 dana za uhodavanje. Svakako ima trzavica, što se vidi u medijima, ali nije najvažnije ko koga hapsi. Znatno je važnije da je ona posvećena proboju u dijalogu, dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU-u i da razumije da niko umesto nje ne može to uraditi”, naveo je Kacin.

Parlamentarci s Dačićem i Vučićem nisu razgovarali o prošlosti, već o budućnosti i o tome kako da se omogući ekonomski razvoj, rekao je Kacin i dodao:

“Eventulani historijski dogovor Beograda i Prištine će cijeli region učiniti izuzetno zanimljivim tržištem za strana ulaganja… Za to je potrebna stabilnost i posvećenost evropskim integracijama, a Srbija će zauzvrat vratiti sebi ulogu koju je imala, ali je pogrešnim strategijama izgubila”, poručio je Kacin.

Delegacija Odbora za evropske integracije u utorak će na Kosovu razgovarati s predstavnicima vlasti u Prištini.

Izvor: Agencije