Nadzorom listinga nije prekršen zakon

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović usaglasili su se u ponedjeljak, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora listinga telefonskih razgovora, kako nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat.

“Mi smo, u okviru svojih nadležnosti, razmotrili konkretne događaje o kojima je bilo različitih izvješća i različitih stanovišta o onome što se dogodilo, i, temeljem raspoloživih podataka, zaključili da nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih mjera koje zakon predviđa i stavlja na raspolaganje nadležnim državnim tijelima, posebice Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP)”, rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare u Zagrebu..

Smjene obavještajaca

Josipović je najavio da će se o konkretnom slučaju nadzora listinga telefonskih razgovora provesti nadzor prema hrvatskim propisima, jer je, naglasio je, trajna briga državnih vlasti da mjere koje stoje na raspolaganju represivnom aparatu budu pod stalnim i efikasnim nadzorom kako bi se spriječila svaka moguća ugroza ljudskih prava ili moguće nezakonitosti.

U tom smislu, dodao je Josipović, s premijerom Milanovićem dogovorio je odluke i kadrovske promjene potrebne da bi se sistem razvijao u duhu Ustava i zakona te kako bi se primjenjivale sve mjere u borbi protiv organiziranog kriminala ie u zaštititi ljudskih prava i provedbi zakona.

Sukladno tim promjenama, predsjednik i premijer ranije su se dogovorili o imenovanju novog direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a u ponedjeljak i o razrješenju predstojnika ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog ureda.

Reakcija opozicije

Tomislav Karamarko, šef najjače opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), prozvao je predsjednika i premijera, optuživši ih za zataškavanje i obmanu javnosti, javio je Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Šef HDZ-a je rekao da oni prikrivaju svoje nezakonite radnje, a da bivšeg šefa SOA-e Josipa Buljevića pokušavaju prikazati kao kriminalca.

On se pitao koji je glavni razlog smjene šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost, izvještava Čorkalo.

Milanović je istakao na konferenciji za novinare kako ovaj zajednički nastup i mjere koje će se poduzeti idu prema učvršćivanju povjerenja u hrvatsku državu i njezine službe.

On je naglasio kako u konkretnom slučaju nisu utvrđene nikakve nezakonitosti te poručio da bi to pitanje trebao razmotriti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

I predsjednik i premijer istakli su razliku između mjera tajnog prisluškivanja i praćenja od nadzora listinga telefonskih razgovora kao blažeg oblika zadiranja državnog aparata u nečiju privatnost i prava, ali i najavili raspravu o tome treba li i taj segment doživjeti neke promjene, odnosno treba li ga postrožiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije