Hrvatska: MUP demantira ‘tajna uhođenja’

Prema navodima hrvatskih medija, policija je, pod političkim vodstvom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, zloupotrijebila sistem tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) te više ključnih ljudi iz Agrokora, uključujući članove obitelji Todorić.

Agrokor nema saznanja

Tvrtka Agrokor reagirala je u nedjelju navečer na navode u tekstu objavljenom u Večernjem listu kako su osobe iz vodstva te tvrke među imenima za koje je policijski USKOK imao otvorene zahtjeve za izlist telefonskih poziva, ustvrdivši kako nema nikakvih saznanja o tome da je ta kompanija predmetom bilo kakve istrage.

“Mi nemamo saznanja da smo predmetom istrage. Upućujemo vas da odgovor potražite kod nadležnih organa”, kratko je Hini izjavila Anja Linić, direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora.

Na te je napise na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu reagirao ministar Ostojić, koji je opovrgnuo sve informacije koje su se u posljednja dva dana pojavile u medijima.

On je demantirao da je policija radila protuzakonito, ali nije i da je bilo obrada.

Pojedini mediji su javili da su pripadnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) zloupotrijebili sistem tajnog prikupljanja podataka i uhodili više osoba iz vrha SOA i Agrokora.

Izvor zagrebačkog Večernjeg lista navodi da je zloupotreba otkrivena nedavno kroz stručni nadzor koji vrši ured Vijeća za nacionalnu bezbjednost obavlja nad tajnim službama i Operativno tehničkim centrom za nadzor telekomunikacija.

Policajci ili politika

“Nadzor je pokazao da su policajci iz USKOK-a, na zahtjeve za listinzima telefonskih kontakata za pojedince pod kriminalističkim obradama, dopisali i telefonske brojeve osoba iz vođstva SOA-e i Agrokora”, naveo je iz izvor Večernjeg lista.

Za zloupotrebu sustava tajnog prikupljanja podataka, kaže izvor, ne mogu biti odgovorni policajci koji su tražili listinge, već iza svega stoji politika, odnosno ministar Ostojić.

Hrvatski portal Index piše da je riječ o nadzoru za koje nije postojala zakonska osnova, jer protiv nadziranih osoba nije vođena kriminalistička istraga.

Predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za unutarnju politiku i nacionalnu bezbjednost Miroslav Tuđman kaže da će Odbor tražiti da se nadležne institucije izjasne o ovoj aferi.

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo je rekao da je riječ o “uobičajenom policijskom ponašanju” i da zna za najmanje tri slučaja u kojima je policija radila nezakoniti nadzor.

Izvor: Al Jazeera i agencije