Informatizacija zdravstva u Federaciji BiH

Sarajevo i Mostar prvi su gradovi u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima je tokom ove godine počelo provođenje projekta informatizacije zdravstva.

Predviđeno je međusobno softversko uvezivanje svih zdravstvenih ustanova sa zavodima za javno zdravstvo ovog bh. entiteta, izvještava reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

Posao ljekara trebao bi biti olakšan, a pacijentima će uvođenjem elektronskih zdravstvenih kartica biti omogućeno liječenje bez suvišnih procedura.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nedavno je pokrenut informacioni sistem, najveći u regiji, koji omogućava ljekarima elektronski uvid u historiju bolesti pacijenta i razmjenu drugih bitnih informacija s kolegama.

Ovdje se testira i funkcioniranje elektronskih zdravstvenih kartica koje će ubuduće dobijati pacijenti.

Bez dugih redova

Uz sve sigurnosne standarde, kartica sadrži i podatke o statusu osiguranja, medicinskom kartonu i drugim bitnim podacima osiguranika.

Kada sistem u potpunosti profunkcionira, pacijenti više neće morati čekati ovjeravanje knjižica u dugim redovima.

Federalno resorno ministarstvo koordinira projekt informatizacije, ali je na kantonima da provedu reformu u praksi.

Informatizacija će doprinijeti i značajnim uštedama u zdravstvu ovog entiteta.

Ovim projektom trebala bi se povećati i efikasnost zdravstvenog sistema kroz smanjenje listi čekanja i lutanja pacijenata kroz sistem.

Iako će za potpunu informatizaciju zdravstvenog sistema u Federaciji trebati dosta vremena, u entitetskoj Vladi tvrde da će ovaj reformski proces biti proveden i da će opravdati uloženi novac.

Izvor: Al Jazeera