Apel na dogovor o prvom danu Kurban bajrama

Cerić: Podjela oko metoda određivanja globalnog muslimanskog kalendara je suprotna duhu islama (Fena)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić uputio je otvoreno pismo vrhovnom muftiji Kraljevine Saudijske Arabije Šejhu Abdulazizu al-Šejhu i vrhovnom muftiji Republike Turske Šejhu Mehmedu Gormezu povodom razilaženja oko datuma početka Kurban bajrama, velikog muslimanskog praznika.

„Dobili smo Vaše odluke koje govore o Vašem razilaženju oko prvog zu-l-hidžeta ove 1433. hidžretske godine pa time i oko dana Arefata i prvog dana Kurban bajrama“, piše u pismu.

Dodaje se kako je argumentacija vrhovnog ulemanskog vijeća Kraljevine Saudijske Arabije „da nije bilo moguće vidjeti mlađak prije isteka 30 dana od mjeseca zu-l-qa'deta može biti razumljiva i prihvatljiva za stanovnike Arabije, ali nije ni razumljiva ni prihvatljiva za ostali svijet“.

„Isto tako, argumentacija Vrhovne uprave za vjerska pitanja Republike Turske da nije moguće mijenjati takvim [kalendar] napravljen prema preciznom računanju vremena je razumljiva i prihvatljiva za Tursku, ali nije ni razumljiva ni prihvatljiva za ostali svijet, zato što su hadždž i kurban ibadeti [izrazi pokornosti] koji su određeni mjestom i vremenom, a to je dan Arefata, prema hadisu u kojem se kaže: Hadždž je Arefat“, navodi Cerić.

Jedinstveni kalendar

Poglavar IZBiH smatra kako je veliki grijeh da se dan Arefata „koji treba da bude dan globalnog jedinstva muslimana“, pretvara u dan rasprave o pitanju kojeg su savjesni i odgovorni ljudi trebali davno riješiti, a ne svojim neslaganjem dovoditi u pitanje sami smisao Arefata, hadža i kurbana.

„Ko je odgovoran što se ovih dana muslimani dijele i udaljuju jedni od drugih zbog oprečnih metoda oko određivanja početka lunarnog mjeseca, pa umjesto da u duši osjećaju mir i zadovoljstvo što pripadaju univerzalnom ummetu  [zajednici svih vjernika] na dan Arefata, oni su uznemireni i razočarani zato što ne znaju kako da objasne sebi, svojim komšijama i prijateljima zašto nema jedinstvenog muslimanskog kalendara iz Mekke za cijeli svijet, kao što postoji Kibla“, piše reisu-l-ulema, te dodaje kako razilaženje oko dana Arefata i Kurban bajrama „nanosi veliki duševni bol muslimanima širom svijeta“.

Cerić je razilaženje nazvao nedopustivim i neodrživim te apelirao na Vrhovno ulemansko vijeće  Kraljevine Saudijske Arabije i Vrhovnu upravu za vjerska pitanja Republike Turske da preispitaju svoje odluke.

„Kur'an nas poučava da su mlađaci samo znakovi, a ne predmeti obožavanja, jer bi to bio širk [idolopoklonstvo]”, navodi Cerić.

Suština islama

U pismu se nastavlja kako je suština islama da oplemeni ljudsku dušu, da zbliži ljude i kod njih potakne dobro i lijepo. Podjela oko metoda određivanja globalnog muslimanskog kalendara je suprotna tom duhu islama, smatra Cerić.

„Zbog toga, mi predlažemo da sluga dvaju harema Mekke i Medine, kralj Abdullah bin Abdulaziz, po ugledu na historijski priznatu znanstvenu tradiciju ustanovi astronomski opservatorij u Mekki, gdje će se okupiti muslimanski svjetski znanstvenici i zajedno sa tradicionalnom ulemom tačno izračunati kretanje mlađaka i na temelju toga uraditi globalni muslimanski kalendar, kojeg će, zasigurno, muslimani svijeta prihvatiti i slijediti.“

Prvi čovjek IZBiH ističe kako „i mi ovdje u Bosni i živimo za dan kada ćemo biti sretni i zadovoljni što su se veliki ujedinili oko velikog dana Arefata“.

„Muslimani cijeloga svijeta zaslužuju da ih se poštuje i da im se dopusti pravo na radost i sreću u njihovoj vjeri na veliki dan Arefata, na blagoslovljeni dan Bajrama i na iskrenu žrtvu kurbana.“

Izvor: Agencije