Tihić nudi SDP-u obnovu koalicije sa SDA

Tihić: Nismo sretni zbog ponude za koaliciju, ali to predlažemo zbog interesa države i naroda (Reuters)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ponudio je u srijedu Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Bosne i Hercegovine obnovu koalicije koju su te dvije stranke činile do juna ove godine, najavivši istovremeno kako će u suprotnom SDA potražiti novog partnera među bošnjačkim strankama, s kojim će uspostaviti vladajuću većinu na državnom nivou.

SDPBiH odbio ponudu

Predsjedništvo SDPBiH nema namjeru obnavljati partnerstvo sa SDA-aom na bilo kojem nivou te će i dalje zagovarati rekonstrukciju vlasti na svim nivoima na kojima do sada rekonstrukcija nije završena.

“Nismo sretni zbog (te ponude), ali to predlažemo zbog interesa države i naroda”, kazao je on na stranačkoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Istaknuo je kako SDA ima pripremljenu i drugu varijantu novog savezništva ukoliko SDPBiH odluči nastaviti sarađivati sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine.

“Ukoliko SDPBiH neće i ne želi prihvatiti našu ponudu, radit ćemo na uspostavi nove parlamentarne većine”, kazao je Tihić, dodajući kako to znači potragu za još jednom strankom iz Federacije Bosne i Hercegovine koja bi sa SDA koalirala na državnom nivou.

SDPBiH i SBBBiH su sporazum o koaliranju postigli nakon što je SDPBiH u junu odlučio prekinuti saradnju sa SDA i pokušati smijeniti njene ministre u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i u Vladi Federacije.

Taj pokušaj bio je blokiran zbog stranačkih predizbornih kampanja, ali i zbog iznenadne odluke stranaka iz Republike Srpske (RS) da zatraže smjenu predsjednika SDPBiH Zlatka Lagumdžije sa pozicije ministra vanjskih poslova, prenose agencije.

‘Najjača stranka’

Neposredno nakon završetka lokalnih izbora, iz SDPBiH i SBBBiHa najavljeno je kako dvije stranke žele nastaviti započetu saradnju.

“Koalicija SBBBiH sa SDPBiH ostaje apsolutna, definitivna i vrlo čvrsta”, izjavio je u utorak predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić.

Tihić je kazao kako rezultati proteklih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini legitimiraju SDA kao pojedinačno najjaču stranku u Bosni i Hercegovini, bez koje nije moguće imati efikasnu vlast.

Za SDA je, prema procjenama iz te stranke, ove godine glasalo oko 300.000 birača, što je za oko 100.000 više nego 2010. godine.

Te je godine SDPBiH dobio podršku oko 300.000 birača, a sada je za ovu stranku glasalo oko 100.000 birača manje.

Za SBBBiH je sada glasalo oko 90.000 birača, što je za oko 60.000 manje nego prije dvije godine na općim izborima, podaci su SDA.

Tihić je istaknuo kako su lokalni izbori potvrdili da je Srpska demokratska stranka (SDS) sada najjača u srpskom biračkom tijelu, dok najveću podršku među Hrvatima uživa Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine.

“Nismo baš zadovoljni što se HDZBiH u svojoj snazi sveo tek na područje Hercegovine”, kazao je Tihić, podsjećajući kako je HDZBiH izgubio sva mjesta općinskih načelnika u srednjoj Bosni koja je ranije držao, a te je pozicije preuzela uglavnom SDA.

‘Raspustiti odbore’

Nezavisno od Tihićeve ponude za obnovu koalicije, potpredsjednik SDPBiH Slobodan Popović je izjavio kako u toj stranci moraju donijeti važne odluke o tome šta dalje nakon razmjerno loših rezultata koje je stranka postigla na proteklim izborima.

Dodik raspustio 10 odbora

Dodik je u srijedu, na osnovu statutarnih ovlaštenja, a zbog loših rezultata u izborima za načelničke pozicije, raspustio deset odbora i imenovao povjernike.

Lider SNSD-a raspustio je odbore stranke u Doboju i Višegradu (povjerenik Milorad Dodik), na Sokocu (povjerenik Radovan Višković), Gacku (povjerenik Slavko Mitrović), Prnjavoru (povjerenik Sredoje Nović), Petrovu (povjerenik Mladen Krekić), Kostajnici (povjerenik Vesna Jelača), na Palama (povjerenik Boško Tomić), Loparama (povjerenik Mladen Milić) i Vlasenici (povjerenik Danijel Dragičević), prenosi portal SNSD Info.

“Činjenica je da imamo ozbiljan problem. Nakon detaljnih analiza, vidjećemo kuda plovi naš brod i treba li tražiti novog kapetana ili ne”, kazao je Popović, kako ga u srijedu citiraju banjalučke Nezavisne novine.

Veliko unutarstranačko pospremanje najavio je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, čija je stranka doživjela ozbiljan pad biračke podrške.

“Kao predsjednik stranke, imam pravo da raspustim jedan broj opštinskih odbora, što ću i učiniti ovih dana”, izjavio je Dodik za medije.

Opštinski odbori, kako je pojasnio, bit će raspušteni tamo gdje je SNSD izgubio načelnika mjesta, a bit će provedeni i unutarstranački izbori.

Dodik je konstatirao kako su izbori potvrdili da je SDA definitivno ojačala svoju poziciju i na tome joj je čestitao, ali nije rekao kako će se SNSD sada postaviti u odnosu na moguću novu koaliciju na državnom nivou.

Izvor: Agencije