Priština traži intervenciju Brisela zbog prijelaza

Sporazum o slobodi kretanja stupio je na snagu 26. decembra prošle godine (EPA)
Sporazum o slobodi kretanja stupio je na snagu 26. decembra prošle godine (EPA)

Priština je zatražila od Brisela da objasni zašto se ne provodi dogovor postignut u dijalogu sa Beogradom o slobodi kretanja te da utječe kako bi se on poštovao, prenijela je agencija Tanjug.

Savjetnik zamjenice premijera Kosova Edite Tahiri, Dren Zeka, rekao je da je od Brisela zatraženo da “izvrši pritisak” na Beograd kako bi „primijenio sporazum“.

Povod za takav zahtjev Prištine bile su dugačke kolone na prijelazima Merdare i Bela Zemlja, piše Tanjug.

Različita objašnjenja

Zeka je u izjavi za agenciju KosovaPress negirao da su razlog za dugačke kolone na prijelazima tehnički problemi sa strujom i sistemom podataka, kako je navela srpska strana, jer su, dodao je, ti problemi trajali danima.

On je kazao i da je Sporazum o slobodi kretanja počeo da se provodi 26. decembra prošle godine i da nekoliko dana nije bilo nikakvih problema, a da je do njih došlo proteklih dana.

Problemi na prijelazima nastali su praktično s dolaskom velikog broja zaposlenih u inostransvu na Kosovo tokom novogodišnjih praznika, prenose agencije.

Gužve su nastale posebno prilikom njihovog povratka, a putnici su čekali i po sedam sati, naveo je Zeka.

Izvor: Agencije


Povezane

Počelo je provođenje sporazuma o slobodi kretanja između Beograda i Prištine koji omogućava prelazak s jedne na drugu stranu samo sa ličnim kartama. Tokom dana je i službena delegacija kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova prešla u Srbiju radi sastanka sa srpskim kolegama.  Sporazum je stupio na snagu tačno u ponoć. Na kosovskoj strani prelaza Merdare kažu […]

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, prema kojem će građani Kosova moći ulaziti u Srbiju s ličnim kartama koje su im izdale vlasti u Prištini, a koji je postignut pregovorima u Briselu, počeo se primjenjivati od ponedjeljka. Kako ističu predstavnici Srba sa sjevera Kosova, sporazum je za njih neprihvatljiv. Svoju ocjenu o tome […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO