Tahiri: Model dvije Njemačke nije rješenje

Edita Tahiri: Dijalog sa Srbijom samo o tehničkim pitanjima (Reuters)

Šefica kosovske delegacije u pregovorima s Beogradom Edita Tahiri ponovila je stav kosovske vlade da se dijalog vodi samo o tehničkim pitanjima i odbacila mogućnost da on u bilo kom trenutku pređe na politički teren. 

Tahiri je u razgovoru s političkim analitičarima i novinarima u emisiji “Debat” na prištinskoj RTK, izjavila da je Srbija “slab faktor u diplomatiji”.

Kamenovano vozilo Bogdanovića

Komentarišući model dvije Njemačke koji je kao rješenje kosovskog pitanja predložio predsjednik Srbije Boris Tadić, Tahiri je ocijenila da se o tom modelu može govoriti u slučaju Kosova i Albanije, ali ne kao o rješenju za probleme između Beograda i Prištine. 

Tahiri je najavila i da će Kosovo biti u najskorije vrijeme predstavljano kao država u regionalnim inicijativama.

Istovremeno, pokret Samoopredjeljenje kritikovao je danas kosovskog premijera Hashima Thacija i optužio ga da je “on u službi Tadića”, javio je Tanjug.

“Kosovska vlada izvela je policiju na put da nas zaustavlja i da omogući prolaz Tadiću. Mi smo zaustavili Tadića da bismo zaustavili Srbiju. Hashim Thaci je zaustavio nas da bi dozvolio Tadića i Srbiju”, navodi se u saopštenju pokreta Samooprjedeljenje.

Tadić u petak stigao u manastri Visoki Dečani na Kosovu gdje je dočekao Božić i ujutro prisustvovao liturgiji.

Predstavnici Samoopredjeljenja smatraju da Tadić nema pravo da dolazi na Kosovo, da je njegov dolazak na Kosovo politika, čak i da ništa ne govori. 

“Tadić dolazi na Kosovo u posjetu pravoslavnim manastirima ne zbog nekog značajnog vjerskog razloga, nego da bi predstavio plan za Kosovu. On dolazi u Dečane i Peć ne da se klanja Bogu, već da pokaže ljudima da ove teritorije smatra srpskim”, navodi se u saopštenju Samoopredjeljenja.

Predsjednik Tadić je doputovao preko Merdara kolima do Visokih Dečana, a u pokušaju da spriječe njegov dolazak, aktivisti pokreta Samoopredjeljenje organizovali su proteste u Podujevu i Dečanima, te su bacali kamenje na njegovu kolonu.

Takođe, automobil ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića kamenovan je danas poslije 13 sati u centru Dečana, dan nakon što je na Kosovu kamenovana kolona vozila u kojoj se nalazio predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je išao u manastir Visoki Dečani, javila je Fena. 

Specijalci obezbjeđivali put

Prema srbijanskim medijima, incidente su izazvali aktivisti Pokreta za samoopredjeljenje. 

Bodanović je u izjavi Tanjugu rekao da su tri kamena koja su bačena iz mase pored puta pogodila njegovo vozilo, na kojem je naprsnulo staklo. 

Prema njegovim riječima, pored puta kroz centar Dečana bilo je okupljeno između 200 i 300 ljudi. 

Specijalne jedinice kosovske policije, kako je objasnio, obezbjeđivale su put, a kamenice su došle iz mase koja je bila iza pripadnika policije. 

Izvor: Agencije