Hrvatska će pomoći susjede na EU putu

Hrvatski premijer (lijevo), u društvu Van Rompuya, učestvuje na samitu EU u Briselu (AFP)

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da njegova država podržava evropske integracije susjednih zemalja i izrazio nadu da stroži režim na granici nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) neće štetiti trgovini s Bosnom i Hercegovinom.

“S Bosnom i Hercegovinom imamo dosta fleskibilan režim. Nemamo problema u međusobnim odnosima, niti većih trgovinskih problema.

Ulaskom u EU (granični) režim će biti stroži, ali nadam se da to neće štetiti ni odnosima, niti trgovini”, rekao je on u Briselu, gdje učestvuje na samitu EU, prenosi Srna.

Hrvatska će danom stupanja u EU izaći iz CEFTA sporazuma i za trgovinu će početi vrijediti pravila i zakoni jedinstvenog tržišta EU.

Milanović je istakao da njegova Vlada “neće skupljati poene svađajući se sa susjedima”, nego će ih podržati na putu ka EU.

“Mi iskreno podržavamo evropske integracije naših susjeda i zemalja koje su nam bliske, jer je to u našem interesu. Smatramo da je financijska i svaka druga stabilnost u regiji od presudnog značenja. Moja Vlada, naša koalicija, nije populistička i sasvim sigurno nećemo skupljati poene svađajući se sa susjedima”, rekao je Milanović.

Vlada Hrvatske neće skupljati poene svađajući se sa susjedima, nego će ih podržati na putu ka EU.

O stavu zvaničnog Zagreba prema pitanju odnosa Beograda i Prištine, on je kratko rekao da je “stav Hrvatske isti kao i EU, a stav EU je poznat”.

Hrvatski premijer učestvuje na samitu EU, koji je vanredno sazvan zbog finaliziranja dogovora o ugovoru o fiskalnoj disciplini i ostalim mjerama u vezi s finansijskom krizom.

Nakon što je Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju EU, a građani pozitivno odgovorili na referendumsko pitanje o tome da li žele pristupiti Uniji, hrvatski zvaničnici učestvuju na svim sastancima EU, ali nemaju pravo glasanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je – iako je Hrvatska bila napadnuta prije 20 godina, da je Srbija tržište gdje postoji značajan prostor za hrvatske kompanije. Bez velike patetike i emocija, rekao je hrvatski premijer, susjedi moraju da budu partneri, da zajedno rade i poštuju se.  Komentarisao je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid i […]

Published On 05 Jan 2012

Hrvatsku će uskoro u Evropskom parlamentu predstavljati 12 predstavnika. Iako je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić još tokom referenduma najavila kako očekuje da bi u Briselu trebalo da otputuju već za koji dan, sve će izgleda biti odgođeno za nekoliko sedmica. „Biti zastupnik u hrvatskom parlamentu velika je privilegija. Ona među ostalim podrazumijeva siguran život […]

Published On 27 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO