Crna Gora očekuje da je sljedeća na redu za EU

Lukšić: U pitanju je historijska odluka od velike važnosti ne samo za Hrvatsku već i za čitavu regiju (EPA)

Crnogorski premijer Igor Lukšić čestitao je danas Hrvatskoj pozitivan ishod referenduma o članstvu u Evropsku uniju ocjenjujući da će taj čin imati pozitivan utjecaj na evropsku budućnost čitave regije, prenosi Tanjug.

On je, u čestitki hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, naveo da je u pitanju historijska odluka od velike važnosti ne samo za Hrvatsku već i za čitavu regiju.

„Primjer Hrvatske je pokazatelj da regija svoju budućnost ima u EU i dodatan je podstrek svim državama Zapadnog Balkana da nastave svoj put ka zajednici najrazvijenijih evropskih zemalja“, kazao je premijer Crne Gore.

On smatra da učlanjenje Hrvatske u EU daje jasan signal cijeloj regiji da su europske i euroatlantske integracije najbolji put do stabilnosti i prosperiteta.

„Uvjeren sam da će Hrvatska, kao naš regionalni i evropski partner, biti od velike pomoći Crnoj Gori na tom putu“, rekao je Lukšić.

Crnogorska vlada čestitala je danas Hrvatskoj referendumsku odluku za ulazak u Evropsku uniju i na engleskom jeziku.

„Congratulations to Croatia for voting to join the EU“, napisano je na profilu crnogorske vlade na Tweeteru.

Sat kasnije, hrvatska vlada je odgovorila na engleskom:  „Thank you, you can count on our support and help during the negotiations with the EU. Greetings to Montenegro!“ ( Hvala vam, možete računati na našu podršku i pomoć tokom pregovora s EU. Pozdrav Crnoj Gori!)

Vlade Crne Gore je naknadno objasnila da je njen Twitter profil na engleskom jeziku i da bi ove godine trebao biti pokrenut profil i na crnogorskom jeziku.

Dragocjena iskustva

 

Crna Gora ima realne šanse da, nakon Hrvatske, postane prva slijedeća članica EU sa područja zapadnog Balkana, saopćeno je danas nakon razgovora lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Ðukanovića i glavnog hrvatskog pregovarača sa EU Vladimira Drobnjaka.

Iz DPS-a je saopćeno da je Ðukanović čestitao Drobnjaku na rezultatima referenduma kojim su građani Hrvatske podržali ulazak svoje zemlje u EU.

Ðukanović je, kako se navodi, istakao da su za Crnu Goru dragocjena iskustva koja su njeni susjedi imali u procesu integracija, kao i podrška koju Hrvatska kontinuirano pruža Crnoj Gori u ostvarivanju evropskih zadataka.

„Veoma je važno što je EU, uprkos unutrašnjim problemima koji je potresaju, ostala otvorena za zemlje našeg regiona i što su zemlje regiona ostale doslijedne i posvećene integracionim procesima”, saopćeno je nakon sastanka lidera DPS-a i glavnog pregovarača Hrvatske sa EU.

Izvor: Agencije