Dervo Sejdić se ponovo žalio Sudu u Strazburu

U pismu koje je uputio 'Kreativnim politikama', Sejdić govori o nastavku trnovitog puta ka ostvarenju ljudskih prava

Romski aktivist Dervo Sejdić podnio je novu apelaciju Sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Bosne i Hercegovine, ovaj put zbog neprovođenja presude Suda u predmetu “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj Jakob Finci i Sejdić, aktivista Romske zajednice u Sarajevu, 2009.godine tužili su Bosnu i hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava zbog odredbi Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona koje im onemogućavaju da se kao  Rom i Jevrej kandidiraju za člana Predsjedništva i delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sejdić u pismu navodi kako se obraćao nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine da bi pokrenuo stvari s mrtve tačke, ali bez konkretnih rezultata.

Sejdić u novoj apelaciji insistira na obeštećenju, jer se kao Rom nije mogao kandidirati za određene nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini.

U pismu koje je uputio “Kreativnim politikama” on govori o nastavku trnovitog puta ka ostvarenju ljudskih prava.

Nije pokazan interes

Sejdić u pismu kaže da je Sud u Strazburu donio presudu kojom se Bosna i Hercegovina obavezuje na izmjene Ustava kako bi se i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo pasivno biračko pravo, odnosno pravo da budu birani u najviše organe vlasti u Bosni i Hercegovini.


Sud u Strazburu [EPA]

“Ono što me je hrabrilo jeste to da presuda nalaže usklađivanje Ustava Bosne i Hercegovine s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i u tom pravcu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo je radnu grupu za provedbu presude”, navodi Sejdić u pismu.

On je podsjetio da, ni nakon formiranja radne grupe sa zadatkom provedbe spomenute presude, nije pokazan stvarni interes niti politička volja za njenom provedbom.

Sejdić u pismu navodi i kako se u međuvremenu obraćao nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine da bi pokrenuo stvari s mrtve tačke, ali bez konkretnih rezultata.

“Na kraju, sačekao sam da opći izbori u Bosni i Hercegovini (2010) i zvanično budu provedeni, nakon čega stupam u novi proces podnošenja nove apelacije prema Sudu za ljudska prava”, navodi Sejdić.

Sud iz Strazbura Sejdića je, u međuvremenu, izvijestio o primitku apelacije te o tome da će ona, kako to procedura nalaže, biti rješavana hronološkim redom, navodi se u pismu.

Izvor: Agencije