Reeker: Nema podjele Kosova

Srbi na jugu Kosova su integrirani i građani su slobodnog i demokratskog Kosova, kazao Reeker (Al Jazeera)

Zamjenik pomoćnika državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država Philip Reeker rekao je da ne može biti podjele Kosova niti promjene granica i dodao da će Srbi sa sjevera Kosova biti integrirani u kosovske institucije.

“Ne može biti promjene granica, niti podjela, niti zamjena teritorija u ovom regionu. Srbi na jugu Kosova su se integrirali i oni su građani slobodnog i demokratskog Kosova. I Srbi na sjeveru će se integrirati u kosovske institucije”, rekao je Reeker za kosovsku televiziju.

Komentirajući protest u organizaciji Pokreta Samoopredeljenje, američki zvaničnik, koji je u ponedjeljak boravio u Prištini, rekao je da nijedna politička stranka nema pravo da uzme zakon u svoje ruke.

“Subotnji protest je bio neprihvatljiv. Želim da naglasim da je kosovska policija, prema izvještajima koje sam dobio, radila svoj posao na profesionalan način”, smatra Reeker.

Upitan da prokomentira najavljeni protest Samoopredeljenja za 22. januar, američki diplomata je istakao da je ovaj pokret protiv pregovora sa Srbijom, ali da definitivno svoje protivljenje izražava na pogrešan način.

“Svi imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, da kritiziraju, ali u 21. stoljeću, pregovori su veoma važni i Sjedinjene Američke Države podržavaju taj proces”, istakao je američki zvaničnik.

Tadićev plan

Istovremeno je ambasador Velike Britanije u Prištini Ian Cliff izjavio da se zvanični London neće protiviti diskusiji o planu predsjednika Srbije Borisa Tadića u dijalogu između Prištine i Beograda, ukoliko Srbija ispuni već poznate zahtjeve u vezi sjevera Kosova.

Cliff je istakao da je plan u četiri tačke za trajno rješenje kosovskog problema predsjednika Srbije u skladu sa Ahtisaarijevim planom i da Velika Britanija podržava “četiri predložene tačke srbijanskog predsjednika”.

London, međutim, očekuje da prije toga Srbija ukloni barikade na sjeveru Kosova, da primjenjuje sporazume postignute tokom tehničkog dijaloga i da rasformira paralelne strukture, rekao je britanski diplomata za list Koha Ditore.

Tadić je prošle sedmice izjavio da se odnosi između Kosova i Srbije mogu poboljšati i problemi riješiti dijalogom, ukoliko budu razmatrana četiri pitanja, rješenja za manastire Srpske pravoslavne crkve i administriranje manastirskim kompleksom, garancija za Srbe u enklavama, pitanje državne imovine i imovine građana Srbije na Kosovu, kao i posebnog rješenja za sjever Kosova.

„Ahtisaarijev Plan predviđa stvaranje jedne specifične opštine u sjevernom dijelu Mitrovice i siguran sam da mnoga pitanja na sjeveru mogu biti riješena proširenjem ovlaštenja i odgovornosti, na osnovu Ahtisaarijevog plana,“ rekao je britanski diplomata.

Izvor: Agencije