Srbiji u martu uslovljeni status kandidata

Sastanak Vijeća Evrope, koji je trajao preko 10 sati, završen je u petak u zoru (AFP)

Evropsko vijeće šefova država i vlada zemalja EU odlučilo je u ranim jutarnjim satima u petak da Srbija dobije uslovljeni status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u martu iduće godine.

Takođe, riješeno je da bi Crna Gora mogla dobiti datum za početak pregovora o pristupanju u EU u junu naredne godine, također pod nizom uslova.

Srbija će dobiti status kandidata  pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom i pomogne da se omogući slobodno kretanje EULEX-u i KFOR-u, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora.

O krizi u eurozoni

Sastanak Vijeća, koji je trajao preko 10 sati, završen je u petak u zoru.

Predsjednik  Vijeća Herman Van Rompuy je rekao na konferenciji za novinare da je cijeli tok prvog dijela sesije bio posvećen krizi u eurozoni, a da će se o proširenju raspravljati tek kasnije tokom dana.

Maas: Beograd se ne treba ljutiti na Njemačku

Njemačka je jasno poručila da podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, i da ne vidi razlog da se Srbija zbog bilo čega ljuti na Njemačku, izjavio je danas njemački ambasador u Beogradu Wolfram Maas.

On je poručio Srbiji da na evopskom putu “bude ozbiljna i uradi ono što može, a naročito ono što je obećala”.

“Srpska vlada i parlament su jasni da je ulazak u EU prioritet Srbije”, rekao je Maas.

Na pitanje novinara da li Srbija može očekivati nove “pritiske” na evropskom putu, on je rekao da ne bi želio da upotrebljava takav termin i da su kriterijumi za ulazaku u EU jasno definisani.

“EU je u prošlosti načinila greške primajući u članstvo neke države i mi se sada trudimo da takve greške ispravimo”, rekao je Msas i podsjetio da je kancelarka Angela Merkel jasno poručila da će Srbija biti članica EU.

On je dodao da Njemačka i države EU očekuju da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i da se omogući slobodno kretanje EULEX-u.

Medutim, prema nacrtu zaključaka dostavljenom Tanjugu, a koji su potvrdili diplomatski izvori, Vijeće je već donijelo odluke o pitanjima vezanim za proširenje, a njihovo zvanično objavljivanje očekuje se u petak popodne.

Prema dokumentu dostavljenom Tanjugu, u tački 16. zaključaka Vijeća, Srbija će do marta 2012. dobiti status kandidata ako se Vijeće do tada uvjeri da “Srbija pokazuje uvjerljivu posvećenost i da je postigla napredak u implementaciji dogovora postignutih u dijalogu (sa Prištinom), uključujući integrisano upravljanje prelazima, da je postigla sporazum o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji, kao i da aktivno sarađuje u omogućavanju EULEX-u i KFOR-u da vrše svoj mandate”.

U istoj tački, Vijeće konstatuje značajan napredak Srbije u ispunjavanju Kopenhaških političkih kriterijuma, te da je saradnja sa Haškim tribunalom na “potpuno zadovoljavajućem nivou”.

Predsjednik Srbije Boris Tadić obratit će se danas javnosti povodom odluke Vijeća EU o zahtjevu Srbije da joj se dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Kada je riječ o određivanju datuma pregovora za Crnu Goru, u tački 15. istog dokumenta se kaže da bi oni mogli početi u junu 2012, kada će Vijeće preispitati napredak Crne Gore u implementaciji reformi, sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje fundamentalnih prava i suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Evropska komisija je zadužena da do tada sačini izvještaj na osnovu kojeg će Vijeće odlučiti o datumu početka pregovora.

Diplomatski izvor iz misije Njemačke pri EU potvrdio je verodostojnost dokumenta i objasnio da je zvanično objavljivanje odluke odloženo iz protokolarnih razloga.

Sjednica Evropskog vijeća, kojeg čine šefovi 27 država i vlada zemalja članica EU zasijedali su u noći između četvrtka i petka do ranih jutarnjih sati, a nastaviće se poslije kratke pauze potpisivanjem pristupnog ugovora sa Hrvatskom.

Radikali zapalili zastavu EU

Funkcioneri Srpske radikalne stranke održali su danas ispred zgrade predsjednika Srbije protest pod motom “Srbija neće u Evropsku uniju” sa koga su poručili da treba obustaviti proces eurointegracija.


Grafit protiv EU u Beogradu [AFP/Getty]

Potpredsjednik SRS-a Dragan Todorović rekao je da je jedino gore što je moglo da nas zadesi od dobijanja statusa kandidata je da će to da se desi u martu. 

“Naša agonija će se nastaviti sljedeća tri mjeseca i oni će učiniti sve da bukvalno pocijepaju Srbiju”, rekao je on 

On je dodao da se EU neće zaustaviti na otimanju Kosova, već da će paralelno raditi na daljoj dezintegraciji Srbije tako što će se vršiti pritisak da se Vojvodina osamostalli, a Raškoj oblasti da autonomija.

“Njihov krajnji cilj je svođenje Srbije na Beogradski pašaluk”, naglasio je Todorović i dodao da bi Srbiju ulazak u EU i ekonomski uništio.

Funkcioneri SRS su zapalili zastavu EU i predsjedniku Srbije donijeli geografsku kartu i Ustav Srbije, ali nisu ulazili u zgradu da mu ih predaju.

Izvor: Agencije