Cavusoglu zabrinut zbog neizbora vlasti u BiH

Mevlut Cavusoglu (u sredini) je razgovarao i s članovima bh. Predsjedništva (Srna)

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (VE) Mevlut Cavusoglu izrazio je, nakon razgovora s rukovodstvom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ozbiljnu zabrinutost što 14 mjeseci nakon općih izbora još nije formirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Govoreći na konferenciji za novinare u Sarajevu, Cavusoglu je istaknuo da Bosna i Hercegovina već dugo funkcionira na privremenom finansiranju, zbog čega su ekonomske i socijalne posljedice sve teže, a još će biti teže u narednoj godini, kada dođe na red ispunjavanje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama.


Denis Bećirović

Zbog toga, smatra on, treba hitno pristupiti formiranju novog Vijeća ministara, dok postojeće Vijeće ministara treba hitno pristupiti pripremi budžeta za narednu godinu, prenosi Fena.

Naveo je da je tokom posjete Bosne i Hercegovine, gdje se, osim s parlamentarnim liderima, sreo sa članovima bh. Predsjedništva i liderima vodećih stranaka, informiran da se nastavljaju pregovori o novom Vijeću ministara i da su izneseni novi prijedlozi.

“Zaista se nadam kompromisnom rješenju, koje će povesti zemlju naprijed”, kazao je Cavusoglu.

Međutim, izrazio je zabrinutost što ni nakon dvije godine Bosna i Hercegovina nije pokazala vjerodostojan napor na provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić – Finci”.

Upozorenje Bećirovića

Također je pozvao bh. vlasti da, nakon dugotrajnog odgađanja, konačno imenuju predstavnike Bosne i Hercegovine u neke ključne institucije VE, kao što je Venecijanska komisja, te počnu pripreme za izbor novog sudije iz Bosne i Hercegovine za Evropi sud za ljudska prava.

Moon proziva bh. političare

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Patrick Moon je političkim liderima u Bosni i Hercegovini poručio da prestanu s nepotrebnom retorikom i fokusiraju se na prioritete, jačanje sigurnosti i napredovanje države ka članstvu u NATO i EU.

On je izrazio razočarenje što su lideri političkih stranaka u Bosni i Hercegovini propustili još jednu priliku da riješe pitanje koje je uvjet za MAP i za Bosna i Hercegovina da krene ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Konferencija za novinare upriličena nakon susreta Cavusoglua s rukovodstvom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završena je tako što je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić napustio konferencijsku salu prije službenog okončanja konferencije, nakon nesuglasica s izjavama predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisom Bećirovićem.

Tokom konferencije za novinare Bećirović je upozorio da u Bosni i Hercegovini nije ugrožen samo njen euroatlantski put i Dejtonski mirovni sporazum nego i dejtonski mirovni proces.

Istaknuo je da neki lideri u Republici Srpskoj (RS), kao što je bio slučaj s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom nedavno tokom razgovora u Italiji, žele da se povedu razgovori o secesiji, navodeći kao izgovor da se izbjegne “nekontrolirani raspad Bosne i Hercegovine”.

Bećirović je rekao da o tome trebaju povesti računa Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i institucije međunarodne zajednice, jer niko nema pravo dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Otvaranje zapaljivih tema, smatra on, neće biti od koristi nijednom narodu ili entitetu, javlja Fena.

Tadić napustio konferenciju

Nakon Bećirovića, izjavu je dao Cavusoglu te je izgledalo da konferencija teče normalno.

Međutim, odgovarajući na posljednje novinarsko pitanje o tome da li smatra da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine treba podići optužnicu protiv Dodika ili da ga visoki predstavnik treba smijeniti zbog tih izjava, Bećirović je rekao da međunarodna zajednica treba raditi ono što joj je dodijeljeno u Daytonu, a visoki predstavnik je vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma.

Kad je u pitanju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Bećirović je rekao da nije na njemu da kaže da li nekoga treba optužiti ili ne, ali da Krivični zakon Bosne i Hercegovine jasno propisuje kazne za rušenje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.


Ognjen Tadić [Srna]

Tada je reagirao Tadić, rekavši da posjetu visokog gosta ne treba koristiti “unutrašnje obračune” te da Bećirović ovo ne može govoriti u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinei, nego samo kao lični stav.

Nakon toga je napustio salu prije formalnog okončanja konferencije za novinare i ne isprativši visokog gosta.

“Posjeta predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine VE, barem kod ljudi koji ne izazivaju probleme, ne treba da bude prilika za unutrašnjopolitičke obračune kao izraz nezadovoljstva zbog izbornih rezultata“, kazao je Tadić novinarima u Sarajevu, prenosi Srna.

„Molim vas da izjavu Bećirovića shvatite kao njegov lični stav, što i jeste, jer ne može da govori u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, dodao je on.

Izvor: Agencije