USKOK obustavio istragu protiv Ivana Jarnjaka

Nema dokaza da je Jarnjak sudjelovao u nezakonitom prikupljanju novca za stranački 'crni fond' (Pixsell)

USKOK je obustavio istragu protiv bivšeg glavnog tajnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivana Jarnjaka, jer nema dokaza da je bio član grupe koja se udružila kako bi sudjelovala u nezakonitom prikupljanju novca za stranački “crni fond”, niti raspolagao tako prikupljenim novcem, doznaje se od njegovog branitelja Petra Pavkovića.

“USKOK je obustavio istragu protiv Jarnjaka nakon provedene istrage, koja je pokazala da nema dokaza da je bio član grupe koja se udružila radi počinjenja kaznenog djela u slučaju ‘crnih fondova'”, kazao je Hini Jarnjakov branitelj, koji je odluku o obustavi istrage, donesenu 2. decembra, zaprimio prije dva dana.

Sumnja se da je kroz “crni fond” HDZ-a prošlo najmanje tri miliona eura.

Krajem oktobra otvorena je istraga u sklopu proširenja istrage u slučaju Fimi media zbog navodnog crnog fonda u HDZ-u, koji se, kao pravna osoba, također našao na udaru USKOK-a.

Jarnjaka se sumnjičilo da je, zajedno s bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, bivšim glasnogovornikom vlade i HDZ-a Ratkom Mačekom, stranačkom blagajnicom Brankom Pavošević i vlasnicom tvrtke Fimi media Nevenkom Jurak i dvoje njenih saradnika od 2003. do početka 2009. godine sudjelovao u izvlačenju desetina miliona eura iz državnih kompanija i ministarstava.

Dio tog novca, sumnja USKOK, išao je Sanaderu, a dio se trošio na finansiranje HDZ-a.

Sumnja se da je kroz “crni fond” te stranke prošlo najmanje tri miliona eura.

Izvor: Agencije