Hapšenja zbog ilegalnih igara na sreću u RS-u

Pretres kafe kazina Kajak, koji je izvršen u okviru akcije kodnog naziva Kubikus (Srna)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), u okviru akcije “Kubikus”, uhapsili su u srijedu 14 lica zbog sumnje da su organiziranjem nedozvoljenih igara na sreću oštetili budžet RS-a za milionski iznos.

Pronađeno je i privremeno oduzeto na stotine predmeta izvršenja krivičnog djela kompjutera, servera, vaučera, više od 100.000 eura, dragocjenosti (satovi u vrijednosti oko 50.000 eura), nekoliko automobila visoke klase (vrijednosti oko 350.000 konvertibilnih maraka), kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela i finansijskim transakcijama, javlja Fena.

Organizirana kriminalna grupa ostvarivala je protivpravnu imovinsku korist u višemilionskim iznosima i za milionski iznos oštetila budžet RS-a.

Prtparol MUP-a RS Mirna Šoja izjavila je Srni da postoji sumnja da je organizirana kriminalna grupa ostvarivala protivpravnu imovinsku korist u višemilionskim iznosima i da je za milionski iznos oštetila budžet RS-a tako što su putem interneta, bez licence i odobrenja Republičke uprave za igre na sreću, priređivali igre na sreću.

Pretresi na 39 lokacija

“U pretresima je pronađeno i privremeno oduzeto stotine predmeta izvršenja krivičnog djela – kompjutera, servera, vaučera… Privremeno su oduzeti predmeti, novac i dragocjenosti vrijedni preko milion KM, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela i finansijskim transakcijama”, rekla je Mirna Šoja.

Prema njenim riječima, uhapšena lica koja se sumnjiče da su počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, nakon kriminalističke obrade, bit će predata u nadležnost Specijalnog tužilaštva RS-a na dalje postupanje.

Pretresi su izvršeni na 39 lokacija na području RS-u, u opštinama Banja Luka, Laktaši, Gradiška, Prnjavor, Srbac, Pale, Istočno Novo Sarajevo, Foča, Čelinac, Bijeljina, Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Bileća i Gacko.

Pretresi su izvršeni na 39 lokacija na području RS-u.

MUP RS-a akciju “Kubikus”, usmjerenu na borbu protiv organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, provodi uz nadzor Specijalnog tužilaštva RS-a, a po naredbi Okružnog suda u Banjoj Luci, Odjeljenja za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala.

Izvor: Agencije