Bevanda kandidat za čelnika Vijeća ministara BiH

Dogovor na sastanku čiji je domaćin bio Sulejman Tihić (Fena)

Lideri šest vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara i politički dogovor o usaglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva, te o sistemu državne pomoći.

Postignut je i dogovor o budžetu na osnovu koga će biti omogućeno privremeno finansiranje u prva tri mjeseca naredne godine, rečeno je na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Nakon sastanka, koji je trajao nešto duže od tri sata novinarima je potvrđeno kako je dogovorena raspodjela ministarskih mjesta, o čemu je bezuspješno pregovarano još od općih izbora u oktobru 2010. godine.

Novo vijeće ministara činile bi Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS), prenosi Hina.

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara bit će Vjekoslav Bevanda, kako je za Al Jazeeru potvrđeno iz dva HDZ-a, javila je reporterka Adisa Ruždić.

Ona je kazala kako dogovor šestorke mora potvrditi i parlament.

„Očekuje se da bi sjednica parlamenta mogla biti zakazana do kraja sedmice“, kazala je Ruždić. „Uskoro bi u parlament trebali biti upućeni i sporni zakoni.“

Raspodjela pozicija

Srbima su u Vijeću ministara pripala ministarstva finansija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i civilnih poslova, prenosi Srna.

Ova agencija dodaje i to da su Hrvatima pripala mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministarstva pravde i ljudskih prava i izbjeglice.

Bošnjacima su pripala ministarstva vansjkih poslova, sigurnosti, odbrane i transporta i komunikacija.

Mjesto direktora Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatorne agencije za komunikaciju (RAK) pripalo je Srbima, mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Hrvatima, uz dogovor da druge dvije najvažnije pozicije u Upravi pripadnu Srbima, a mjesto direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA) pripalo je Bošnjacima.

Srbima pripadaju mjesta zamjenika ministara u ministarstvu inostranih poslova, pravde, za ljudska prava i izbjeglice i odbrane.

Hrvatima su pripala zamjenička mjesta u ministarstva bezbjednosti, transporta i komunikacija i odbrane, a Bošnjacima u ministarstvima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, finansija i civilnih poslova. 

Sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin bio predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZBiH Dragan Čović, HDZ1990 Božo Ljubić i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Put ka EU

Tihić je kazao za Al Jazeeru da još nije dogovoreno ko će biti kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali da će HDZ predložiti kandidata.

„Mi očekujemo da će sutra, najkasnije prekosutra, oni dostaviti to ime“, kazao je Tihić, te dodao da se čekuje da će novo Vijeće ministara brže postizati dogovore.

Osvrćući se na činjenicu da je SDA odustala od prvobitnog zahtjeva da budući ministar finansija i direktor UIO dođu iz njihovih redova, Tihić je kazao kako su „mnogi prije nas nešto drugo insistirali“.

„Mi smo bili zadnji koji su nešto uvjetovali. Kao i svi, morali smo nešto popustiti. Mislim da su građani BiH dobili. Svi du nešto popustili, morala je i SDA“, kazao je Tihić.

Upitan zašto su stranački lideri čekali 14 mjeseci da formiraju državnu vlast, Tihić je kazao kako se „SDA trudila da bude dio rješenja, a ne dio problema“.

Tihić je kazao kako će nakon dogovora o vlasti BiH moći aplicirati za kandidatski status za članstvo u EU.

„Ovaj dogovor treba da bude poticaj za postizanje drugih dogovora … kad su u pitanju brojni zakoni, članstvo BiH u NATO savezu i tako dalje“, kazao je on.

Atmosfera kompromisa

Stranački čelnici izrazili su optimizam kada je u pitanju buduća saradnja na pitanjima koja su važna za BiH.

Čović je istakao je da je bilo potrebno mnogo odlučnosti i hrabrosti za ovaj dogovor, te izrazio nadu da će postignuti kompromis omogućiti pokretanje reformskih procesa.

„Stvoren je ambijent da Predsjedništvo BiH već sutra kandidira mandatara za sastav Vijeća ministara“, kazao je on na konferenciji za novinare, ali nije želio da već sada saopći ime kandidata.

Dodik izjavio je da preovladavala atmosfera kompromisa i shvatanje da su odluke stvar domaćih aktera, a ne međunarodne intervencije.

„Nismo dobili sve što smo tražili, ali nije niko“, kazao je Dodik.

Ljubić je istakao je da je dogovor postignut na principima na kojima jedino može funkcionirati BiH kao samoodrživa država, bez intervencija sa strane.

„Međutim, ja sam na ovaj sporazum stavio uvjetni potpis koji možemo povući ukoliko, shodno današnjem sporazumu, ne dođe do dogovora bilateralnim putem u narednih nekoliko dana. To povlačenje neće ništa značiti za ovaj sporazum jer će novo Vijeće ministara i tada imati potrebnu većinu“, kazao je Ljubić.

Lagumdžija je kazao je da mu je žao što je za dogovor bilo potrebno ovoliko vremena, ali mu je drago da je postignut ovakav sporazum, na vrlo jasnim zakonima, koji predstavljaju „projektni zadatak“ novog Vijeća ministara za ubrzanje euroatlantskog puta BiH.

Dodao je da će SDP, putem jednog mjesta zamjenika ministra iz reda hrvatskog naroda koje će pripasti SDP-u pokazati da nije stranka samo jednog naroda.

Također, budući direktor UIO iz reda hrvatskog naroda treba biti usaglašen između SDP-a i HDZ-a BiH.

Zaključio je da je izuzetno zadovoljan postignutim sporazumom, prije svega njegovim sadržajem.

Stav međunarodne zajednice

Ambasador Peter Sorensen, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, kazao je kako je delegacija EU u BiH/EUSR ohrabrena činjenicom da je postignut kompromis nakon političke blokade koja je trajala mjesecima.

„Prema zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU, iz marta 2011. godine, veoma je važno da BiH napravi kredibilan napor u usklađivanju Ustava sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava“, kazao je Sorensen.

„Delegacija EU u BiH/EUSR poziva sve relevantne BiH vlasti da današnje zaključke provedu u što skorijem periodu“. 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da je “pozitivna vijest da su lideri, nakon toliko vremena, konačno, postigli dogovor oko Vijeća ministara i drugih važnih pitanja”, javila je Fena.

“Čestitam im. Pozivam političke lidere da dalje nastave ovaj pozitivni trend. Novo Vijeće ministara će se u narednim mjesecima suočiti sa mnogo značajnih izazova, izazova koje mora prevazići da bi zemlja krenula naprijed na način koji bi donio dobrobit građanima.“

„Posebno, novo rukovodstvo će morati usvojiti globalni fiskalni okvir i državni budžet koji će osigurati potpuno funkcioniranje državnih institucija i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH, preduzeti hitne mjere da bi se promovirao ekonomski rast i stimuliralo zapošljavanje, ispuniti obaveze koje će osigurati napredak u pravcu integracije u EU, te završiti sve korake potrebne da se omogući početak Akcionog plana za članstvo u NATO-u”, kazao je Inzko u povodu postizanja dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije