Odbijena Šešeljeva tužba protiv Carle del Ponte

Šešelju se sudi zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata. (AFP)

Raspravno vijeće Haaškog suda odbilo je u četvrtak kao neutemeljen zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za pokretanjem postupka protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i njenih saradnika zbog nepoštivanja suda odnosno zbog navodnih pritisaka na svjedoke od kojih se, prema Šešeljevim tvrdnjama, tražilo da svjedoče protiv njega.

“Primajući na znanje izviještaj prijatelja suda vijeće smatra da… nema temelja za pokretanje postupka protiv Carle Del Ponte, Hildegard Uertz-Retzlaff, Daniela Saxona ili bilo kojeg drugog člana tužiteljstva”, navodi se u odluci suda objavljenoj u Den Haagu, prenosi Hina.

Šešelj je 2007. od suda tražio pokretanje istrage protiv prvih ljudi haaškoga tužiteljstva zbog navodnog zastrašivanja šestero svjedoka tvrdeći da ih je tužiteljstvo prisiljavalo da svjedoče protiv njega.

Djelujući po tom zahtjevu sud je 2010. naložio tajništvu da odredi nezavisnog istražitelja – prijatelja suda koji će provesti istragu o Šešeljevim tvrdnjama.

Godinu dana kasnije prijatelj suda izvijestio je raspravno vijeće da nema osnova za pokretanje postupka protiv tužiteljstva.

Izviještaj nezavisnog istražitelja sadrži detaljnu analizu navoda 38 osoba koje su iznijele takve optužbe o pritiscima na šestero svjedoka, uglavnom članova, simpatizera ili dobrovoljaca Srpske radikalne stranke u ratu na području bivše Jugoslavije.

Šešelj je tvrdio da su se pripadnici tužiteljstva i njihovi istražitelji služili podmićivanjem, prijetnjama i prisiljavanjem svjedoka, odnosno manipuliranjem dokazima.

Šešelju se pred Haaškim sudom sudi zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Agencije