EU: Dogovoren prolaz ruskog konvoja na Jarinju

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin tvrdi da je konvoj zadržan bez obrazloženja (Tanjug)

Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe sa sjevera Kosova već drugi dan stoji na prijelazu Jarinje.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji je u pratnji konvoja, rekao je da je o novonastaloj situaciji video-linkom razgovarao sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom. On je rekao da je konvoj ruske humanitarne pomoći zadržan bez obrazloženja.

Prema njegovim riječima, zadržavanje konvoja na Jarinju bit će jedna od prioritetnih tema o kojoj će razmatrati sudionici sutrašnjeg samita Rusije i EU u Briselu.

Međutim, Maja Kocijančić, glasnogovrnica Visoke predstavnice za vanjsku politiku Evropske unije Catherine Ashton, kazala je za Al Jazeeru da je dogovor o transportu pomoći postignut, te da EU vjeruje da bi on trebao biti prihvatljiv za sve strane.

„Po mojim informacijama, Evropska unija i Rusija su se dogovorili o tome kako će doći do tranzita konvoja do konačne destinacije na Kosovu, u toku su kontakti sa svim stranama da se to implementira“, rekla je Kocijančić.

Istovremeno, ambasador Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin ovaj slučaj nazvao je “humanitarnim zločinom”, dodajući da Moskva o tome ne može pregovarati sa nepriznatom državom na Kosovu.

EULEX u utorak nije htio propustiti kamione nakon što je rusko izaslanstvo odbilo njihovu pratnju. Prethodno su Srbi zaustavili i vratili u Zvečan kolonu EULEX-a koja je trebala pratiti ruski konvoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije