Penzioni fond u RS-u na izdisaju

Nemoguće je da neko radi duže od 65. godine života i duže od 40 godina staža (Srna)

Postojeći sistem finansiranja penzijsko-invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj (RS) ne može još dugo trajati, a privatna štednja za starost je neminovnost za sve ljude koji danas ostvaruju bilo kakva primanja, upozorava ekspert za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Jovo Kosmajac.

Sadašnja generacija zaposlenih može se pouzdati u Fond PIO samo onoliko koliko država stoji iza njega.

On je za Srnu kazao da je za minimalno funkcioniranje penzionog sistema potrebno još najmanje 300.000 zaposlenih, kako bi se obezbijedio odnos od tri radnika prema jednom penzioneru, s obzirom na to da u RS-u  trenutno oko 280.000 radnika finansira oko 220.000 penzionera.

Prema njegovim riječima, sadašnja generacija zaposlenih može se pouzdati u Fond PIO samo onoliko koliko država stoji iza njega, ali realnih izvora za njegovo dugoročno finansiranje nema.

Narušavanje odnosa

“Ovdje je riječ o narušavanju odnosa radno aktivnog stanovništva i penzionera već duži period, i to ne samo u RS, nego i u Srbiji i Hrvatskoj i širom svijeta. Ako bi se zaposlilo još 300.000 ljudi, što je nemoguće, tek bi tada postigli nekakav rezultat, tako da neki dodatni potezi koji se predlažu u prijedlogu novog Zakona o PIO neće riješiti problem”, tvrdi Kosmajac.


U RS-u ima oko 220.000 penzionera [Srna]

On smatra da rješenje problema novim zapošljavanjima očito nije izvodljivo i da se za održivije finansiranje sistema PIO mora makar i privremeno intervenirati izvornim prihodima koji su iz osnovica iz kojih se plaća porez.

Govoreći o povećanju broja godina staža osiguranja, kako je predviđeno novima Zakonom o PIO, Kosmajac je kazao da takvo rješenje nije moguće u privredi RS-a, jer, prije svega, nije popularno te da ne ide u prilog ni zapošljavanju, kao i da se njim ne bi postigli materijalni efekti.

“Nemoguće je da neko radi duže od 65. godine života i duže od 40 godina staža osiguranja. Prijedlozi za produženje radnog vijeka neće riješiti problem, jer je odnos radno aktivnog stanovništva i penzionera toliko narušen da – kada bi se svi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje zaposlili, odnosno prijavili – željeni efekat ne bi bio postignut”, kaže Kosmajac.

“S druge strane, za kratko vrijeme punu penziju moći će ostvariti samo oni koji rade u javnim institucijama, što znači da se ovi ljudi neće moći ni zapošljavati, ni raditi puni radni staž, tako da ćemo sa takvom politikom za kratko vrijeme ostati bez penzionera”, upozorio je Kosmajac.

Izvor: Agencije