Ljudska prava nisu milosrđe već državna obaveza

Traganje za nestalim osobama, povratak izbjeglica, povrat imovine i dalje su problemi koji dodatno opterećuju odnose zemalja regije: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Zaključili su to sudionici konferencije Igmanske inicijative o imovinsko-statusnim pitanjima građana nastalim kao posljedica raspada bivše Jugoslavije.

Nevladine organizacije Igmanske inicijative jedinstvene su u stavu da vlasti četiri zemlje moraju aktivnije raditi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, povratku izbjeglica i poštivanju njihovih ljudskih prava.

Osnovna zadaća

To nije akt državnog milosrđa, kažu, već zahtjev i obaveza.

“Sve zemlje imaju određene probleme i prema svim zemljama će biti adresirani problemi, da ne kažem, zadaci”, kazao je ratko Bubalo iz Igmanske inicijative za Srbiju.

Povrat imovine proteklih godina nije pratio povratak izbjeglica, pa će tako, ovo biti osnovna zadaća zemalja dejtonskog četverougla.

Neće biti ni brzo ni lako, no iskustvo pokazuje da je moguće.

“Kad smo mi davno na obnavljanju tih mostova, uzeli da radimo na obnovi Dubrovnika, Herceg-Novog i Trebinja, trebala nam je gotovo decenija”, rekao je Branko Lukovac iz Igmanske iniciative za Crnu Goru.

Danas stvari idu mnogo brže, smatra Zoran Pusić, jedan od osnivača Igmanske inicijative iz Hrvatske.

Ono što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo, sada je, kaže, stvarnost.

“Kada predsjednik Srbije kaže – cjelovita BiH je strateški cilj Republike Srbije. To je sada jedan standard od kojeg on više ne može odstupiti”, naglasio je Pusić.

Pred Bosnom i Hercegovinom najviše je posla, ali i problema, smatra Vehid Šehić iz Igmanske inicitive BiH. Nemogućnost uspostave državne izvršne vlasti i politička nestabilnost, negativno utječu i na odnose u regiji. 

“Ovdje se sve čini da se dezintegriše bh.- društvo. Interesi BiH se brane zastavama Srbije, Hrvatske, Ankare. Dok je to tako nećemo postići dobre odnose ni među nama samima”, poručio je.

Ekspertna grupa Igmanske inicijative uskoro će izaći sa preporukama, koje će ponuditi vlastima četiri zemlje. 

Simbolika u Sarajevu

Igmanska inicijativa okuplja učesnike iz 140 zemalja regiona – BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Njihova je zajednička misija očuvanje trajnoga mira na ovim prostorima.

„U tome što se skup održava u Sarajevu, ima i neke simbolike, jer kako kažu učesnici, najveće posljedice rat je ostavio na BiH“, kazala je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Izvor: Al Jazeera