Tadić pozvao na uzdržanost na Kosovu

Tadić: "Nerealistične poruke da će Srbija sigurno dobiti status kandidata" (EPA)

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Briselu da ne može da kaže da li će Srbija dobiti status kandidata devetog decembra, ali da će se boriti da ga dobije, prenijele su agencije.

Tadić se u srijedu sastao sa predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyjem te je rekao da je optimista, ali da sagledava “opasnosti i rizike“ u procesu dobijanja statusa.

‘Nerealistične poruke’

“Mogu da kažem da će se Srbija boriti da dobije taj status koji je veoma važan kako bismo kasnije otvorilili perspektivu članstva Srbije u Uniji”, naglasio je Tadić.

Kako prenosi agencija Tanjug, također je istakao da ne bi trebalo javnosti u Srbiji slati „nerealistične poruke“ da će Srbija sigurno dobiti status kandidata.

“Do devetog decembra ima još dovoljno vremena i zbog toga je potrebno da odradimo svoj deo posla. Srbija će to svakako uraditi i mi očekujemo da naši evropski partneri to sagledaju i da EU i svaka pojedinačna zemlja imaju konstruktivan pristup”, rekao je srbijanski predsjednik.

Ipak, Tadić je ukazao da opći ambijent u EU, po pitanju proširenja Unije, nije najpovoljniji zbog ekonomskih problema, ali da očekuje pozitivan stav svih 27 država članica.

U razgovoru sa predsjednikom Evropskog vijeća rekao je da ekonomska kriza pogađa sve zemlje EU, a samim tim i Srbiju, jer je njena privreda zavisna od evropske.

“Kriza je duboka, ovo je drugi udar krize, ona će pogoditi Srbiju kao i druge zemlje sveta, među kojima i kudikamo bogatije od Srbije”, rekao je Tadić.

Što se tiče ekonomskih odnosa Srbije i EU, obajsnio je da je na sastanku dobio podršku za njihov dalji razvoj.

Ipak, naglasio je on, jasno je da će sve zemlje morati da potraže druga tržišta, pa tako i Srbija.

“Već smo dosta učinili na pronalaženju alternativnih rešenja, ali taj proces ne može biti završen u jednom danu”, zaključio je Tadić.

Apel kosovskim Srbima

Srbijanski predsjednik je razgovorao i krizi na sjeveru Kosova te pitanju tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

“Govorili smo i o tome da su neki vojnici KFOR-a povređeni poslednjih dana i to svakako ne doprinosi dobijanju statusa kandidata i opštem dijalogu”, poručio je Tadić.

Prema njegovim riječima, to je činjenica koja “kreira teško izdrživu atmosferu”.

“Zato je moj apel Srbima na severu Kosova, i vojnicima KFOR-a, Eulexu i Prištini na maksimalnu uzdržanost ne samo u ovim danima već i u budućnosti”, rekao je Tadić.

Kako je naglasio “samo uzdržanost, samo miran i racionalan pristup može da nam obezbedi da pronađemo rešenja za probleme koji ne dolaze od juče već iz daleke prošlosti”.

“Verujem da možemo da pronađemo rešenje za albasnko-srpski konflikt na Kosovu ako racionalano pristupamo, ako smo svi dovoljno odgovorni i ukoliko pažljivo razmotrimo moguća rešenja, kojima Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, ali koja su korisna za sve, i za Srbe i za Albance i za EU”, izjavio je predsjednik Srbije.

Izvor: Agencije