Sanader negirao učešće u crnim fondovima

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader iznio je USKOK-ovim istražiteljima kratku obranu u istrazi oko crnih fondova u HDZ-u te odbacio krivnju, ne želeći odgovarati na pitanja.

Dopisnica Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak javlja da je Sanader sve što zna o ilegalnom novcu ispričao istražiteljima USKOK-a, koji su ga saslušali u zatvoru.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović otkrio je da je bivši premijer iznosio obranu, ali da nije odgovarao na pitanja.

Odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, ali kako tvrdi, ni na koga nije prebacivao krivnju.

“Sanader je iznio obranu i nije odgovarao na pitanja iz istih razloga kao do sada. Obrana je bila kratka”, kazao je po izlasku iz zatvora, sat i po nakon početka ispitivanja, Prodanović.

Dodao je da je Sanader “negirao inkriminacije koje mu se stavljaju na teret” te se “referirao na svoju prethodnu obranu, koja je bila bitno duža, jer se u biti radi o istim inkriminacijama, samo sada nešto detaljnijim i razrađenijim”.

Na pitanje je li USKOK posložio svoj mozaik i slagalicu do kraja, odgovorio je kako obrana smatra da su “mozaici USKOK-a puni kockica koje nedostaju”.

Proširena istraga

USKOK je nedavno proširio istragu u slučaju Fimi media zbog sumnje da se preko te tvrtke izvlačio novac iz državnih poduzeća i ministarstava te dijelom slijevao u HDZ-ove crne fondove, iz kojih su se, između ostalog, finansirale i predizborne kampanje HDZ-a.

Proširenom istragom zbog “crnih fondova”, osim Sanadera, osumnjičeni su vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček te sama stranka HDZ i oni su ranije ispitani u USKOK-u.

U istrazi, koja se zbog izvlačenja novaca preko Fimi medije provodi već godinu i po, ukupno je osumnjičeno 19 fizičkih osoba i HDZ kao pravna osoba.

Zbog tog slučaja, HDZ-u je blokirana imovina, a riječ je o privremenoj mjeri, kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomoćno dokažu navodne nezakonitosti.

HDZ, kojem je blokadom zabranjeno otuđenje ili opterećenje zgrade na Trgu žrtava fašizma, podnio je žalbu i od Vrhovnog suda Hrvatske zatražio ukidanje te privremene mjere.

Sanaderu je nedavno na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje za ratno profiterstvo u aferi Hypo i za uzimanje 10 miliona eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini.

Izvor: Al Jazeera i agencije