Policijske akcije u BiH i Srbiji

Na sjednici bi se odlučivalo o tome da i Federacija BiH počne proces formiranja rezervnog sastava policije (EPA)

Policijske snage  Bosne i Hercegovine i Srbije provele su akcije u mjestima koja su nazvali „uporištima vehabijskog pokreta“, koje su uslijedile nakon napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Sedamnaest osoba uhapšeno je u opsežnoj policijskoj akciji koja je organizirana u subotu na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina u Sandžaku, u Srbiji.  Međutim, kako su javili srbijanski mediji, oni su poslije nekoliko sati pušteni nakon informativnog razgovora.

 “Sve ove osobe se na neki način dovode u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, napadačem na Ambasadu SADa-a u Sarajevu, a jedna od 17 uhapšenih osobe je iz BiH”, naglasio je direktor policije Srbije Milorad Veljović, navodeći da su „vehabije u Srbiji pod kontrolom i da se neće dozvoliti slični slučajevi napada na ambasade.“

Veze sa napadačem

U akciji u Sandžaku pronađen je veći broj računara, CD-ova i audio kaseta. Među zapljenjenom robom je 50 SIM kartica za mobilne telefone, pet vojnih uniformi, sablja i bejzbol palice. Pronađena je i literatura kojа opisuje i “propаgirа ideje pokretа vehabija.”

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je potvrđeno da su privedene osobe bile u vezi sa Mevlidom Jašarevićem, koji je pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Al Jazeera je došla do saznanja da je Jašarević bio povezan sa grupom okupljenom oko Adema Demirovića. Demirović je, inače u Srbiji i regionu često povezivan sa potencijalnim terorističkim akcijama.

Gornja Maoča

Istovremeno, pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) u subotu su u Gornjoj Maoči priveli dvije osobe koje se dovode u vezu sa terorističkim napadom na američku Ambasadu u Sarajevu, a policija je u blizini Rahića kod Brčkog pronašla i suprugu Mevlida Jašarevića.

Državni tužilac BiH Dubravko Čampara rekao je za novinsku agenciju FENA da ove osobe nisu uhapšene te da je u toku istraga nakon koje će biti odlučeno o daljnim postupcima.

Agencija SRNA je javila da su pripadnici SIPA-e također pretresli kuću Nusreta Pašalića u Gornoj Maoči, te da je on priveden.

SIPA i druge policijske strukture u BiH organizirali su ovu akciju nakon saznanja da je u ovom selu u februaru prošle godine boravio Mevlid Jašarević, saznaje Srna.

Iz Tužilaštva BiH i SIPA-e nisu željeli govoriti o akciji u Gornjoj Maoči zbog, kako su rekli, interesa istrage.

Pretresi u Sarajevu

Osim akcije u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA-e pretresli su i kuću u sarajevskom naselju Vojničko polje. Ova akcija je uslijedila nakon hapšenja jedne muške osobe u Sarajevu u subotu, koja se dovodi u vezu sa napadom na Ambasadu SAD i napadačem Mevlidom Jašarevićem.

Pripadnici SIPA-e vršili su i pretrese nekoliko stanova u naseljima Grbavica i Bistrik u Sarajevu.

Mevlid Jašarević pucao je iz kalašnjikova na Ambasadu SAD-a u Sarajevu u petak i pri tome ranio jednog pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Jašarević je nešto kasnije lakše ranjen te je prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije