Počinje suđenje Sanaderu za profiterstvo

Sanaderu prijeti desetogodišnji zatvor (EPA)

Bivši premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader u petak će sjesti na optuženičku klupu i prvi put se očitovati o USKOK-ovoj optužbi za ratno profiterstvo u slučaju uzimanja provizije od Hypo banke.

Riječ je o prvom kaznenom postupku protiv Sanadera koji je ušao u fazu suđenja, na koje će bivši premijer biti doveden iz zatvora u Remetincu, u kojem je od sredine jula, javila je agencija Hina.

Suđenje Sanaderu, do sada najviše rangiranom hrvatskom političaru optuženom za korupciju, trebalo bi početi čitanjem optužnice i očitovanjem o krivnji, zbog koje bi se mogao suočiti s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Od optužbe da je sredinom 90-ih, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, primio 500.000 eura provizije od zajma Hypo banke Hrvatskoj Sanadera brani tročlani braniteljski tim.

Sanader se do sada u svim antikorupcijskim istragama pokrenutim protiv njega branio da je nevin, pa tako i u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke.

Optužbu da je ratni profiter „s gnušanjem“ je odbacio pred optužnim vijećem, koje je potvrdilo optužnicu.

Očekuje se da će isto učiniti i u petak u velikoj dvorani suda na Zrinjevcu.

Svjedočenja dužnosnika

Na suđenju Sanaderu bit će ispitano 19 svjedoka USKOK-a, a među prvima nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i Nikica Valentić, koji je u vrijeme uzimanja provizije bio premijer.

Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera.

Sud je kao dokaz prihvatio i dokumentaciju Hypo banke koju su dostavile austrijske vlasti.

Optužbu će zastupati zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš, koja je bila tužiteljica u mnogim antikorupcijskim aferama kao što su „Indeks“, „Podravka“ i „Fimi medija“

U junu ove godine od Međunarodnog udruženja tužitelja dobila je nagradu za tužiteljicu godine.

Uoči prvog suđenja Sanaderu ona je ocijenila kako – s obzirom na dokumentaciju – postupak ne bi trebao trajati dugo, ali li je dodala da će to ponajprije ovisiti o svjedocima.

Bivšeg premijera USKOK tereti za zaloupotrebu položaja i ovlasti 1994. i 1995. godine, kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj, koja je tada, zbog rata, visoke inflacije i iznimno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji, teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

Povlačenje bez objašnjenja

U USKOK-u tvrde da se Sanader dogovorio o proviziji od tadašnjih sedam miliona austrijskih šilinga (500.000 eura), koja mu je u cijelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 miliona šilinga (10 miliona eura) za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava, javila je Fena.

Prvo suđenje bivšem premijeru, bivšem predsjedniku HDZ-a i, kako se otkrilo uoči suđenja, pričuvnom pukovniku Hrvatske vojske (HV), poklopit će se s kampanjom za parlamentarne izbore 4. decembra.

Sanader je Hrvatskoj izručen 18. jula, dvije godine pošto se bez uvjerljivog objašnjenja povukao sa premijerske dužnosti u prvoj polovici drugog mandata.

U međuvremenu je USKOK pokrenuo još nekoliko antikorupcijskih istraga protiv njega, od kojih su dvije završene podizanjem optužnica.

Osim za ratno profiterstvo, optužen je i da je primio 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Izvor: Agencije