Kandidatura Srbije za EU zavisi od Kosova

Tri sedmice prije odluke Brisela da li će Srbija dobiti status kandidata za Evropsku uniju, vladajuće stranke su podijeljene oko pitanja kako treba izgledati državna politika prema Kosovu i EU. 

Srpski pokret obnove Vuka Draškovića smatra da Srbija ne smije voditi kosovsku politiku na štetu evropskih integracija, dok socijalisti Ivice Dačića poručuju da se partneri mogu naći i među drugim zemljama.

Povratiti ‘dostojanstvo’

Reporterka Al Jazeere iz Beograda Ivana Momčilović kaže da je zamjenik premijera Srbije Dačić rekao da mu je dosta ultimatuma Evrope te da je on za nastavak dijaloga, ali da smatra da „jedna strana stalno ispunjava tuđe uslove“.

„Hoću da kažem da se nalazimo u vremenu kada neko u Evropi misli da je idealno vreme da se Srbija natera da prizna nezavisno Kosovo, oni procenjuju da je Tadiću od životne važnosti kandidatura i da će Srbija i srpska Vlada učiniti sve, ali to je potpuno pogrešna predstava“, rekao je Dačić za Al Jazeeru.

„Srbija, na kraju krajeva ako treba da kleči, treba da odabere pred kim će da kleči, a ne da kleči pred svima redom“, rekao je Dačić.

Zamjenik srbijanskog premijera smatra da Srbija treba povratiti dostojanstvo.

„Srbija, na kraju krajeva ako treba da kleči, treba da odabere pred kim će da kleči, a ne da kleči pred svima redom.“

Međutim, na pitanje naše novinarke pred kim bi on lično klečao, Dačić je odgovorio: „Pred onim ko želi da pomogne našem narodu“.

Dačić ostavlja mogućnost da Srbija, kako kaže, nađe partnere i na nekoj drugoj strani.

„Pa ako mi to tako gledamo, doći će ovde neko drugi, ko je prijatelj Srbije“, rekao je on.

„Doći će neka druga vlast koja će reći: mi nećemo u EU“, odgovorio je Dačić na pitanje naše reporterke ko je prijatelj Srbije koji će doći.

Pitanje Kosova

Dačić smatra da je jedino moguće rješenje „razmeđivanje“ te da između „dva naroda treba napraviti novo razgraničenje“.

Međutim, upitan da li misli na podjelu Kosova, zamjenik premijera rekao je da ne bi upotrijebio tu riječ, te da govori o „korekciji  administrativne  linije  između Srbije i autonomne pokrajine Kosovo“.

„Onda bismo mogli da govorimo o nekom trajnom rešenju“, zaključio je Dačić.

Srbijanska vlada nije se uspjela usaglasiti oko teksta deklaracije o Kosovu. Pored opozicije, za tekst nije bio ni Srpski pokret obnove, koji zajedno sa Liberalno demokratskom partijom Čedomira Jovanovića promovira drugi dokument i traži hitnu promjenu državne politike prema Kosovu.  

Dačić je u gostovanju na Al Jazeeri upitao „da li treba da sluša ucene SPO-a“, a na pitanje naše novinarke na koji način ga ova stranka ucjenjuje, rekao je: „Pa da li ćemo mi da donesemo deklaraciju ili nećemo da dodnesemo deklaraciju, da li ćemo da promenimo politiku prema Kosovu li ne?“


Vuk Drašković: “Mi imamo politiku drvenog gvožđa”

„Mi svaki dan slušamo priču o SPO-u, Čanka, koji stalno kritikuju SPS, prosto je …oni sede na grani koja je izrasla na dogovoru SPS-DS, ko seče tu granu, pa oni. Hoće li grana izdržati do kraja izbora, što se mene tiče…ako će ovako da nastave da se ponašaju, izbori treba da se održe odmah“, objasnio je Dačić, a na pitanje Al Jazeerine reporterke da li tim najavljuje izlazak iz vlade, odgovorio je: „Ako će tako da se ponašaju, izbori treba da budu odmah.“

‘Sudbinsko raskršće’

Njemačka i velika Britanija najodlučnije su u stavu da se razgovori Beograda i Prištine trebaju nastaviti ukoliko Srbija želi u EU. Također, poručuju da podržavaju srbijanske evrointegracije, ali da je za to potreban napredak u dijalogu i dobri odnosi sa Kosovom.

S druge strane, Drašković smatra da je Dačić ulaskom u vladu sa Listom za evropsku Srbiju koju vodi Tadić, preuzeo obavezu da će voditi evropsku politiku.

„Sve što je protiv Evrope ujedinilo se u Srbiji i očekuje da nećemo dobiti kandidaturu devetog decembra, što će im pomoći da se na sledećim izborima domognu vlasti, kako obećavaju javno, da od Srbije ponovo naprave lidera haosa u ovom regionu“, rekao je Drašković za Al Jazeeru.

„On, ja mislim, te opaske i primedbe ne upućuje meni, to su neke poruke antievropskim snagama koje zagovaraju neku drugu uniju, evroazijsku uniju“, rekao je on, te dodao: „Preporučivanje njima za svaki slučaj, ako na idućim izborima dođu u priliku da im bude potreban još neki saveznik da bi ostvarili tu svoju politiku izloacije od Evrope“.

Drašković smatra da je Srbija na „sudbinskom raskršću“.

„Sve što je protiv Evrope ujedinilo se u Srbiji i očekuje da nećemo dobiti kandidaturu devetog decembra, što će im pomoći da se na sledećim izborima domognu vlasti, kako obećavaju javno, da od Srbije ponovo naprave lidera haosa u ovom regionu“, rekao je Drašković za Al Jazeeru.

Predsjednik Srpskog pokreta obnove naglasio je da se pokret Preokret apelom obratio svim građanima Srbije da se ujedine „oko vrhovnoga cilja i vrohvne ideologije koju smo nazvali sloganom ‘Srbija u Evropskoj uniji i Evropska unija u Srbiji'“.

„Mi imamo neki drugi program, jednu politiku drvenoga gvožđa koja je glasila da uđemo u Evropsku uniju i da čuvamo suverinitet države nad Kosovom, što je nemoguće, zamenimo jednom novom politikom koja bi glasila Srbija u EU, a evropski standardi i evropske garancije za Srbe i srpsku kulturnu i duhovnu baštinu na Kosovu“, naveo je Drašković za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera