Otvoren najduži most preko Dunava u Srbiji

U most je ugrađeno oko 67.000 kubika betona i oko 9.700 tona armature (Tanjug)

Novi most na Dunavu kod Beške, na sjevernom kraku Koridora 10, pušten je u saobraćaj dvije godine poslije roka.

Najavljeno je da će cijeli autoput od Beograda do mađarske granice biti završen do decembra.

U saobraćaj je pušten i most preko kanala Arkanj, na novosadskoj strani Dunava, dug oko 100 metara.

Most kod Beške, na autoputu Beograd – Horgoš, u blizini Novog Sada, dug je 2,2 kilometra, širok 15 metara i 55 metara je iznad vode.

To je najduži je most preko Dunava u Evropi, a po izgledu se ne razlikuje od susjednog starog mosta, udaljenog pet matara.

U njega je ugrađeno oko 67.000 kubika betona, oko 9.700 tona armature, oko 14.000 metara šipova, i 47,6 kilometara kablova, javila je Beta.

Izvođač radova bila je austrijska Alpina, gradnja mosta počela je 2008. godine i paralelno su građeni pristupni putevi u dužini od oko tri kilometra.

Ugovorena vrijednost radova za izgradnju mosta na putnom pravcu E-75 bila je 33,7 miliona eura, a finansiran je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon 40 godina

Direktor projekta izgradnje mosta kod Beške Zoran Kostić kazao da će konačna vrijednost radova biti poznata za dva-tri mjeseca, nakon okončanja odbračuna.

Gradnja mosta, prema riječima generalnog direktora Zorana Drobnjaka, bila je teška zbog pojavljivanja klizišta na beogradskoj strani i zbog toga što se gradilo pored postojećeg mosta.

On je istakao da je zadovoljan kvalitetom gradnje.

Direktor Alpine Bitmar Aluta je rekao da je most kod Beške prvi most na Dunavu izgrađen u Srbiji poslije 40 godina.

On je izrazio očekivanja da će most biti od velike koristi privredi Srbije, jer je “infrastruktura najbitnija za razvoj zdrave privrede”.

Puštanju u saobraćaj mosta kod Beške prisustvovali su i graditelji, a osim Srba i Austrijanaca, radove na mostu obavljali su pripadnici još 15 nacija.

Izvor: Agencije