Evropska komisija: Izvještaj o Srbiji povoljan

Beograd: Očekuje se dolazak Roberta Coopera (EPA)

Godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) je povoljan, ali mišljenje o kandidaturi još nije formulizirano, izjavili su diplomatski izvori u EU.

“EK je konstatirala da je Srbija prošle godine ostvarila značajan, pa čak i izuzetan napredak u naporima da dosegne evropske standarde”, rekao je evropski diplomata koji je želio ostati anoniman.

Srbija je dobila dobre ocjene za političke i društvene reforme, a posebno za napore u suzbijanju organiziranog kriminala i unapređenju regionalne saradnje, saznaje Tanjug.

Zabrana održavanja “Parade ponosa” u Beogradu neće bitno utjecati na opću ocjenu, mada će vjerovatno biti pomenuta, ukazao je ovaj izvor.

Uz izvještaj, koji će, nakon završnih dotjerivanja, biti zvanično objavljen 12. oktobra, EK će ove godine prvi put formulizirati i mišljenje (avis) o tome da li je Srbija spremna za status kandidata i eventualni početak pregovora o članstvu.

To mišljenje, međutim, još nije formulizirano, a razlozi su političke prirode i vezani su za situaciju na sjeveru Kosova, kazao je ovaj diplomata.

Incidenti na prelazima

On je objasnio da je povoljno mišljenje o kandidaturi Srbije, pa čak i o mogućnosti da sljedeće godine dobije datum početka pregovora, izgledalo nesporno do pred kraj prošlog mjeseca, ali da su poslije incidenata na prelazima Jarinje i Brnjak pojedine zemlje počele izražavati rezerve u vezi s dodjeljivanjem statusa kandidata.

Ovo se u prvom redu odnosi na Njemačku i Francusku, pojasnio je diplomata, što su potvrdili i drugi diplomatski izvori.

Oni su rekli da su šanse Srbije dodatno umanjene nakon što je delegacija Beograda početkom oktobra uslovila nastavak dijaloga s Prištinom razgovorima o administrativnim prelazima.

Glavni evropski posrednik u dijalogu, britanski diplomata Robert Cooper, posjetit će krajem ove sedmice Beograd i Prištinu kako bi pokušao ishodovati nastavak razgovora.

“Sada sve zavisi od rezultata Cooperove mini-turneje, poručeno je iz Brisela, uz objašnjenje da će mišljenje biti formulizirano neposredno uoči objavljivanja izvještaja.

Nakon toga će konačnu riječ u decembru dati Vijeće EU, u kojem sjede predstavnici 27 zemalja članica.

Da bi Srbija dobila status kandidata, potrebno je da Vijeće EU jednoglasno usvoji preporuke EK-a.

Izvor: Agencije