Dodik protiv turskog posredovanja

Milorad Dodik: Turska nikada nije radila u interesu Srbije i srpskog naroda (Fena)

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da bi eventualno posredovanje Turske u dijalogu Beograda i Prištine bilo protivno interesima Srbije, jer je Ankara među prvima priznala nezavisnost Kosova.

“Turska je tokom rata devedesetih bila na strani srpskih neprijatelja, a ni danas takav odnos nije drugačiji”, rekao je on komentirajući izjavu šefa turske diplomatije Ahmeta Davutolua da je Ankara zainteresirana da se direktnije uključi i posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na uspjeh koji je postigla kada je riječ u obnavljanju odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Srna.

“Oni (Turska) nisu nikada radili u interesu Srbije i srpskog naroda, tako da mi nije jasna njihova, kako kažu, objektivnost i nepristrasnost kao nekakav garant da će biti dobri posrednici u poboljšavanju odnosa među državama našeg regiona”, kazao je Dodik za beogradski dnevnik Danas.

On je dodao da mu nije jasno zbog čega je za državne zvaničnike Srbije Turska ipak poželjan partner te rado prihvataju njihovo posredovanje.

“Turska je u posredovanju uspostavljanja navodno dobrosusjedskih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine zastupala isključivo interese Bošnjaka. Oduvijek su im davali podršku. Kako je to dobro za Srbiju, ne mogu da razumijem”, rekao je Dodik.

Kampanja Kosor

On je ocijenio da je tvrdnja o uspostavljenim dobrim odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine međusobnim posjetama “čista propaganda”, kao što je propaganda turski doprinos tom procesu.

Dodik smatra da nije nakaradno to što Turska radi u interesu Bošnjaka, ali da jeste nakaradno misliti da je to u interesu Srbije.

Povodom izjave šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića o premijerki Hrvatske Jadranki Kosor koju je nedavno dao u Banjoj Luci, zbog čega ga je kritizirao predsjednik Srbije Boris Tadić, Dodik je kazao da je “Tadić najmjerodavnija ličnost za ocjene onoga što je dobro ili ne kada je riječ o odnosima Srbije i Hrvatske”.

“Lično mislim da je Jadranka Kosor u jeku predizborne kampanje i da koristi stare teme da se udvara biračima. Zato i ne vidim ništa sporno u kritici Kosorove”, zaključio je Dodik.

Izvor: Agencije