Zahtjev Vatikanu da pokrene istragu o ‘ustaškom blagu’

Vatikan: Žrtve će tužiti Centralnu vatikansku banku Evropskoj komisiji (EPA)

Američki advokat Johnatan Livi zatražio je da Vatikan pokrene istragu o “ustaškom blagu”, vrijednom 80 miliona dolara, opljačkanom od Srba, Jevreja i Roma iz nekadašnje Jugoslavije, a koje se krije u trezorima Centralne vatikanske banke.

Ukoliko Vatikan ne pokrene istragu, advokatski ured Livi i žrtve Nezavisne države Hrvatske (NDH) će tužiti Centralnu vatikansku banku Evropskoj komisiji (EK) i tražiti njenu odgovornost za skrivanje ustaške pljačke Srba, Jevreja i Roma.

“Naš zahtjev za istragom odnosi se na neriješeno pitanje takozvanog ustaškog blaga, zlata i drugih vrijednosti iz nekadašnje Jugoslavije, koje je opljačkano od Srba, Jevreja i Roma. Ta pljačka je službeno dokumentirana prvi put 1998. godine u izvještaju State Departmenta nazvanom ‘Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga’. U izvještaju se tvrdi da je Vatikan umiješan u pranje zlata iz koncentracionih logora i krađu poslije Drugog svjetskog rata, čija je vrijednost 80 miliona dolara”, rekao je Livi za Večernje novosti.

Zlato i druge vrijednosti se nalaze pod nadzorom Centralne vatikanske banke. Ukradeni su od 1941. do 1945. godine, kada su pobijene stotine hiljada ljudi u NDH-u.

Ova imovina žrtava je 1946. godine založena u Vatikansku banku. Jedan od svjedoka je američki Srbin Vilijam Todorović, iz Los Angelesa, koji je izgubio 17 rođaka u Vojniću.

“Tražimo da vatikanska komisija pokrene istragu o našim dobro zasnovanim tvrdnjama o pranju novca i zadržavanju imovine žrtava holokausta u Hrvatskoj. Naši svjedoci su u svojim osamdesetim i devedesetim godinama i ne mogu dugo čekati”, naveo je Livi u pismu upućenom kardinalu Altilio Nicori, predsjedniku Finansijskog odbora u Vatikanu.

On navodi da se na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi ratno ustaško blago.

“Ovo zlato, poluge, srebro i druge vrednosti ustaški režim je krao od Srba, Roma i Jevreja i zalagao u Vatikansku banku od 1944. do 1946. godine. Naši klijenti, oni koji su preživjeli holokaust, uključujući organizacije u Srbiji i SAD-u, traže vraćanje imovine”, naveo je on Livi.

Izvor: Agencije