Abu Hamza deportiran u Tunis

U BiH je na raspolaganju bilo maksimalno 800 do 1.200 boraca što je snaga ojačanog odreda ili jedne nepotpune brigade (EPA)

Državljanin Tunisa Karray Kamel Bin Ali deportiran je u matičnu državu, saopštila je Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Deportacija Bin Alija, poznatijeg kao Abu Hamza, koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, izvršena je uz asistenciju Državne agencije za istrage i zaštitu  (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Također, Abu Hamzi je zabranjen povratak u Bosnu i Hercegovinu u periodu od pet godina, javila je Fena.

Karray Kamel Bin Ali je u Bosni i Hercegovini sumnjičen i presuđivan za više teških krivičnih djela.

Nakon višegodišnje zatvorske kazne u zeničkom zatvoru, od 11. aprila bio je smješten u Imigracionom centru, gdje je čekao okončanje procedure za deportaciju u Tunis.

Državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje je dobio na osnovu braka s bh. državljankom, oduzeto mu je 2007. godine.

Hapšenje kod Zenice

U ljeto 2008. godine izazvao je opću uzbunu bijegom iz zatvora u Zenici, gdje je služio kaznu od tri godine i 10 mjeseci zbog razbojništva, prijetnji tužitelju i nasilja u porodici, nakon što je izdržao sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva.

Karaj Kamel bin Ali bio je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva Arapa poznatog kao Abu Velid.

Uprava zeničkog zatvora dopustila je Bin Aliju privremeni izlazak na slobodu, odnosno korištenje godišnjeg odmora, no on se nakon toga nije vratio u zatvor i od 27. jula smatran je bjeguncem od pravde te je za njim raspisana i međunarodna potjernica.

Pripadnici SIPA uhapsili su ovog osuđenika u blizini izletišta Smetovi kod Zenice, a on tokom policijske operacije nije ni pokušao pružiti otpor.

U Tunisu je osuđen na 12 godina zatvora, javila je Hina.

Tokom rata Abu Hamza bio je pripadnik jedinice El Mujaheed, koja se borila na strani Armije Bosne i Hercegovine, a bila je sastavljena od mudžahedina iz arapskih zemalja.

Izvor: Agencije