Tesla gasi 400 radnih mjesta u Njemačkoj

Američka kompanija je najavila program za ‘dobrovoljni odlazak’ kako bi se izbjegli otkazi, o čemu će uprava razgovarati s radničkim vijećem.

Trenutno slabljenje tržišta električnih automobila predstavlja izazov i za Teslu, priznala je američka kompanija (Mike Blake / Reuters)

Američki proizvođač električnih automobila Tesla ukinut će 400 radnih mjesta u pogonu kod Berlina, istaknuvši slabu prodaju u uvjetima žestokog cjenovnog rata među proizvođačima, prenosi Hina.

Početkom prošle sedmice Tesla je najavio da će zbog posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije otpustiti znatan broj radnika širom svijeta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenika.

Kompanija nije navela tačnu brojku, a prema godišnjem izvještaju za 2023. zapošljavali su u decembru 140.473 radnika.

Prethodno je američka kompanija izvijestila da neće produžiti ugovore 300 radnika zaposlenih na određeno vrijeme u pogonu u Gruenheideu.

Slabljenje tržišta električnih vozila

Teslina glasnogovornica naglasila je tom prilikom da “otkaze nisu dobili Teslini radnici”.

U tvornici u Gruenheimu trenutno radi 12.000 radnika.

Tesla je u međuvremenu objavio da će u jedinoj tvornici u Evropi otpustiti 400 radnika.

“Trenutno slabljenje tržišta električnih automobila predstavlja izazov i za Teslu”, naveli su u saopćenju među razlozima za gašenje radnih mjesta.

Najavili su program za “dobrovoljni odlazak” kako bi se izbjegli otkazi. Uprava će o njegovoj realizaciji razgovarati s radničkim vijećem, dodali su, ne navodeći pojedinosti.

Očekivani slabiji rast

Ugovorni partneri već su zaposlili većinu otpuštenih radnika na određeno, tvrde.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je u prvom tromjesečju isporučio gotovo 387.000 vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu na Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 miliona automobila.

Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.

Izvor: Agencije